Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek informerar nu att man har lagt till ett notissystem i musiktjänsten för att hindra desinformation om pandemin från att spridas. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Spotify lägger till covidmeddelande i ett försök att dämpa bråket kring Rogan

Uppdaterad
Publicerad

När artisten Neil Young anklagade strömningstjänsten Spotify för att sprida desinformation kring vaccin genom poddaren Joe Rogan, satte en snöbollseffekt igång, och både Young och sångerskan Joni Mitchell tog bort sin musik från tjänsten. Nu ska musikjätten lägga till ett notissystem för att förhindra vidare spridning av felaktig information kring pandemin.

Spotify publicerade interna regler på söndagen, som styr vilket innehåll som tillåts, och inte, på deras tjänst. Vd Daniel Ek skrev i ett blogginlägg att företaget kommer att lägga till en rådgivningsnotis till alla podcastavsnitt som tar upp coronaviruset. Meddelandet kommer att leda vidare lyssnarna till en sida som erbjuder mer information om pandemin.

”Vi har haft regler på plats i många år men visserligen har vi inte varit transparenta kring policyerna som styr vårt innehåll mer brett”, skrev Ek i blogginlägget. ”Detta ledde i sin tur till frågor kring deras tillämpning på allvarliga frågor, inklusive covid-19.”

Artisternas starka reaktion

Sångarna Neil Young och Joni Mitchell tog bort sin musik från Spotify förra veckan i protest mot Rogan, en populär poddare som har varit värd för flera frispråkiga skeptiker mot covid-19-vaccinerna. Både Young och Mitchell led av polio som barn, och deras tillrättavisning av Spotify följdes av ett brev påskrivet av mer än 200 läkare som även de kritiserade företaget.

Det återstår att se om handlingen kommer att räcka för att kväva fejden.

Se klipp på när det konstaterades att Neil Young tog bort sin musik från Spotify nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.