Neil Young hotar lämna musikjättens Spotifys plattform. Foto: Rebecca Cabage/TT

Neil Young hotar lämna Spotify

Uppdaterad
Publicerad

Neil Young hotar med att ta bort sin musik från musiktjänsten Spotify, rapporterar The Guardian. Anledningen är ilska mot desinformation kring covidvaccinet som han menar sprids av podcastaren Joe Rogan.

”De kan ha Rogan eller Young, inte båda” skrev artisten Neil Young i ett öppet brev. Han kräver att hans musik ska tas bort från musikjättens plattform på grund av den desinformation om covidvaccinet som Joe Rogan sprider.

Brevet publicerades online på Youngs egen hemsida men togs senare bort. ”Jag gör det här för att Spotify sprider falsk information om vaccinet – desinformation som kan vara dödlig för de som tror på den. Snälla agera omedelbart” skrev artisten i brevet som skickades till hans manager Frank Gironda och skivbolaget Warner som distribuerar hans musik. Autenticiteten av brevet bekräftas av managern för The Daily Beast.

”Spotify har ett ansvar”

Han specificerar att det är podcasten The Joe Rogan experience, som är Spotifys populäraste, som motiverar hans beslut. Rogan skrev under 2020 ett kontrakt som gav musikjätten exklusiva rättigheter till podcasten till ett värde av motsvarande 930 miljoner kronor.

”Spotify har ett ansvar att reglera spridningen av desinformation på sin plattform, trots att de för närvarande inte har en policy för det” fortsätter Young i det öppna brevet.

Joe Rogan har tidigare kritiserats av Vita huset för ett uttalande om att unga personer inte behöver vaccinera sig.

Spotify har ännu inte kommenterat Neil Youngs uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.