Joe Rogan har hamnat i blåsväder efter uttalande om vaccin. Foto: TT och Wikimedia commons

Kändispoddaren Joe Rogan kritiseras för desinformation om vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanen Joe Rogan är en av världens bäst betalda och mest populära poddare och under tisdagens avsnitt av The Joe Rogan Experience uttalade han sig om att han inte tycker att unga personer behöver vaccinera sig, vilket har fått Vita huset att göra ett uttalande.

Det är inte första gången som Joe Rogans uttalanden blir kritiserade, senast i september gick han ut med en ursäkt för att ha spridit desinformation om bränderna på västkusten i USA. Den här gången är det hans uttalande om vaccin till unga som väcker uppmärksamhet.

– Om du är hälsosam, och du tränar hela tiden, och du är ung, och du äter bra, så tror jag inte att du behöver oroa dig för det här, säger han i sin podd The Joe Rogan Experience.

Han berättar om hur hans egna barn har insjuknat i covid-19 och att deras symptom inte var allvarliga. Till de föräldrar som mist sitt barn i covid-19 beklagar han, och fortsätter: 

– Jag förminskar inte det på något sätt det, men jag säger att den upplevelsen mina barn hade med covid inte var någonting, säger han.

Vita huset motsätter sig uttalandet

Uttalandet kommer i en tid då USA har många yngre personer inlagda på sjukhus med covid-19. På en presskonferens motsade president Joe Biden och Vita husets medicinska rådgivare för coronaviruset, Dr. Anthony Fauci, poddarens uttalande.

– Att vaccinerna sig handlar om att rädda ditt liv, men också att rädda livet på människorna omkring dig, sa Joe Biden på presskonferensen.

Även andra kritiska röster har höjts. CNN:s medicinska analytiker Dr. Jonathan Reiner menar att det är många unga som sprider viruset vidare.

– Jag hoppas att han bara trollade efter nya prenumeranter, men han har en ganska stor plattform och det är verkligen destruktivt, säger han.

Spotify: ”tar bort innehåll som bryter mot vår policy”

Podden är publicerad på Spotify, som Joe Rogan har ett kontrakt värt 100 miljoner dollar med. När Spotifys vd Daniel Ek får frågan angående Joe Rogans uttalande på deras plattform svarar han utan att nämna podcasten specifikt.

– Vad jag kommer att säga är att vi har åtta miljoner kreatörer och hundratals miljoner timmar innehåll. Vi har en innehållspolicy och vi tar bort delar som bryter mot den, säger han till Bloomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.