Joni Mitchell är den första större artisten som ansluter sig till Youngs bojkott av plattformen. Foto: Samuel Corum/AFP/TT, Ritchie B. Tongo/EPA/TT & Amy Harris/AP/TT

Joni Mitchell tar rygg på Neil Young – lämnar Spotify

Uppdaterad
Publicerad

Rockikonen Joni Mitchell ansluter sig nu till Neil Youngs protest mot Spotify. I ett meddelande på sin hemsida skriver Mitchell att hon beslutat att ta bort sin musik från plattformen efter den senaste tidens turer med poddstjärnan Joe Rogan.

Tvisten mellan Neil Young och Spotify, som Joni Mitchell nu ger sig in i, tog sin början tidigare i veckan. Young skrev då ett öppet brev till Spotify där han krävde att hans musik skulle plockas ned från plattformen, om inte företaget istället tog bort en podcast där poddprofilen Joe Rogan ifrågasatte nyttan av massvaccinering mot covid-19.

”Jag gör det här för att Spotify sprider falsk information om vaccin och potentiellt orsakar dödsfall bland dem som tror på desinformationen som sprids”, skrev Young i brevet.

Spotify valde till slut att ta bort sångarens musik, vilket fått användare att uppmana till bojkott av plattformen.

Får stöd av Mitchell

På fredagen tog bråket en ny vändning efter att Joni Mitchell anslutit sig till Neil Youngs bojkott.

”Jag har beslutat att ta bort all min musik från Spotify. Oansvariga personer sprider lögner som kostar människors liv. Jag står i solidaritet med Neil Young och den globala forskar- och läkarvärlden i den här frågan”, skriver artisten på sin hemsida.

Meddelandet avslutades med en länk till ett öppet brev där en lång rad forskare och sjukvårdsanställda kräver att Spotify agerar mot Rogan.

Joni Mitchell slog igenom på 60-talet och ligger bakom hits som ”Big Yellow Taxi” och ”Both Sides, Now”. Hon tilldelades Polarpriset 1996, och sammanlagt har hennes katalog genererat hundratals miljoner strömningar på Spotify.

”Beklagar beslutet”

Det ska dock sannolikt mycket till för att Spotify ska ändra sig i frågan. Företaget har exklusiva rättigheter till Joe Rogans podcast efter en affär på runt 900 miljoner kronor, och förra året var podden den mest lyssnade på hela plattformen.

SVT:s Kulturnyheterna har sökt Spotify, som ännu inte kommenterat tvisten. Tidigare i veckan skrev företaget i ett uttalande att de ”beklagar Neils beslut” och att de hoppas kunna välkomna honom tillbaka snart igen, rapporterar AP.

Se klippet om Joe Rogan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.