SR:s romanpris till Beate Grimsrud

Publicerad
Sveriges Radios romanpris har i år tilldelats Beate Grimsrud för hennes bok ”En dåre fri”.

Priset delades ut vid en direktsänd gala i Berwaldhallen i Stockholm och gick till Grimsruds roman ”För en skarp och drabbande läsupplevelse vars röster dröjer sig kvar”, enligt juryns motivering.

”En dåre fri” handlar om Eli, en framgångsrik författare som kämpar mot en psykisk sjukdom. När hon som barn spelar teater i skolan flyttar pojken Espen i hennes huvud och han följs sedan av flera andra röster med olika personligheter som vill vara med och bestämma över henne.

En av sex nominerade
De övriga fem nominerade till romanpriset var Magnus Florins ”Ränderna”, Oline Stigs ”Jupiters öga”, Peter Törnqvists ”Kioskvridning 140 grader”, Aino Trosells ”Hjärtblad” och Kristina Sandbergs ”Att föda ett barn”.

De sex nominerade till Sveriges Radios romanpris utses av en grupp kritiker. Priset bestäms sedan av sju personer i Lyssnarjuryn, en grupp som förnyas varje år och ”består av bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och skiftande yrken som skrivit och anmält sitt intresse”.

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer