Sveriges radios vd Cilla Benkö. Foto: Janerik Henriksson/TT

SR:s vd Cilla Benkö: DN:s granskning är missvisande

Uppdaterad
Publicerad

I en växande rad artiklar har Dagens Nyheter granskat Sveriges Radios säkerhetsarbete. Public service-bolaget har sedan dess fått kritik för hur man hanterat frågorna som följt. Nu svarar Sveriges Radios vd Cilla Benkö i en debattartikel i tidningen.

Hon menar att SR och dess experter besvarat alla frågor från DN och att hon själv hela tiden deltagit i arbetet.

”Vi har svarat i samtliga fall. Frågorna har gällt projekt som ligger flera år tillbaka i tiden. Frågorna har varit så detaljerade att det krävts experter för att både förstå och besvara dem. Från ledningen har de med störst sakkunskap tagit intervjuerna, vår CIO samt vår säkerhetschef”, skriver Benkö.

”Aldrig hotat DN med anmälan till Säpo”

Bland svaren som DN fått finns ett mejl från SR:s säkerhetschef Anna Svedberg där hon ifrågasätter uppgifterna som de granskande reportrarna säger sig ha. Hon tar även upp att om det är information som är säkerhetsskyddat kan det bli aktuellt med en anmälan till Säkerhetspolisen. Snabbt efter det uttalade sig bland annat journalistförbundet kritiskt och kallade det för ett hot. Benkö menar att så aldrig var fallet.

”Om DN eller någon annan skulle få del av säkerhetsskyddad information från Sveriges Radio har vi som verksamhetsutövare en lagstadgad skyldighet att anmäla det. Vi skulle i sådant fall alltså anmäla oss själva, ingen annan”, skriver hon.

”Utgångspunkterna är missvisande”

Cilla Benkö menar också att granskningen är problematisk då ”flera av utgångspunkterna är missvisande”. Hon skriver att artiklarna som publicerats har saknat väsentliga faktauppgifter och att dessa inte rättats trots att man uppmärksammat DN på bristerna.

Cilla Benkö berättar även att hon fått frågan om att ställa upp i SVT:s Aktuellt med DN:s chefredaktör eller reportrar.

”Jag svarade ja, samtliga inbjudna från DN sa nej till att medverka.”

Sedan juni har Dagens Nyheter genom en granskning pekat på en rad säkerhetsbrister inom Sveriges Radio, däribland arbetet med det digitala VMA-systemet. Och i takt med att fler artiklar publicerats har även kritiken vuxit mot SR:s ledning och dess hantering av uppgifterna som framkommit. Riksdagens försvarsutskott har även kallat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och public service-bolaget till ett möte för att utkräva svar.

Här är Dagens Nyheters granskning av Sveriges Radio

Enligt Dagens Nyheter anställde Sveriges Radio flera utländska it-tekniker genom ett externt bolag 2014, utan att först säkerhetspröva dem innan de började arbetet. I över ett år ska teknikerna ha haft tillgång till radions interna nätverk. 

Enligt DN har en av teknikerna tidigare bland annat arbetat för den regimtrogna ryska nyhetskanalen RT och det ryska försvarsdepartementets eget tv-nätverk.

De utländska it-teknikerna ska även fysiskt ha arbetat på Sveriges Radio i Stockholm, som klassas som ett skyddsobjekt. 

Enligt DN ska SR också ha anlitat extern, icke säkerhetsprövad arbetskraft till att bygga upp ett internt, digitalt system för VMA – viktigt meddelande till allmänheten, fram till 2019. Informationen ska ha lagrats på en utländsk molntjänst.

VMA sänds i samband med faror för allmänheten så som bränder, olyckor och gasläckor. Meddelandet ska även varna medborgare för större krissituationer så som kärnkraftsolyckor eller krig. 

Sveriges Radio är en del av det svenska totalförsvaret. P4 är Sveriges beredskapskanal och har i uppdrag att förmedla information från myndigheter i samband med kris eller krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.