Staffan Valdemar Holm om sin uppsättning av ”Stormen”: Har förbättrat Shakespeare

Publicerad

Regissören och tidigare Dramaten-chefen Staffan Valdemar Holm gör upp med både den koloniala världsbilden och ordvitsarna i sin nya uppsättning av Shakespeares ”Stormen”. 

Den prisade regissören Staffan Valdemar Holm var chef för Dramaten mellan 2002 – 2008. Sedan dess har han bland annat varit chef för den tyska teatern Düsseldorfer Schauspielhaus, men nu återvänder han till den svenska nationalscenen. Hans uppsättning av ”Stormen” är en uppgörelse med den kolonialism som han menar syns i Shakespeares originaltext – och med teatern själv.  

– På en institution som Dramaten så finns det ju massor att hämta av när det gäller patriarkala arbetsmetoder, att tämja skådespelaren, säger han.

Han menar att han har förbättrat Shakespeares originaltext, bland annat genom att stryka mycket av hans ordvitsar.  

– Renässanshumorn är ingen humor alls för en modern människa. Så det har vi tagit bort, det är eviga ordspel och ordvitsar, sida upp och sida ner som inte ens en göteborgare skulle orka med.

Börjar se slutet på karriären

Stormen var en av Shakespeares sista pjäser. Även Staffan Valdemar Holm börjar nu se slutet på sin över 30 år långa teaterkarriär, något som han menar ger honom en större frihet att experimentera.  

– Det ger mig möjlighet att reflektera över teatern som konstform, och testa olika sätt att spela teater och förhålla sig till det, leka med det helt enkelt. Det tycker jag att jag har förtjänat rätten till nu när jag snart är pensionär. 

Kommer det här att bli din sista uppsättning på Dramaten?

– Det vet jag inte. Däremot är det ju sant att jag börjar räkna ner. Men man ska inte hoppa högt än, det finns ett och annat som jag har kvar att utsätta en publik för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.