Jani Leinonens staty McJesus. Foto: TT

Protester mot korsfäst Ronald McDonald i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Jani Leinonens McJesus som föreställer en korsfäst Ronald McDonald har lett till våldsamma protester från hundratals kristna i Israel. Bland annat har tre poliser skadats av en brandbomb som kastats mot museet i hamnstaden Haifa.

Verket föreställande den kände hamburgerrestaurangs-clownen har skapats av den finländske konstnären Jani Leinonen och har hängt på konstmuseet i Haifa sedan i augusti förra året. Varför reaktionerna kommit först förra veckan är inte känt men under fredagen protesterade hundratals kristna utanför byggnaden, rapporterar The art newspaper. Demonstranterna ska ha försökt storma museet och då kommit i konflikt med polisen.

Museet vägrar ta bort verket

Kulturminister Miri Regev har via ett brev till museet krävt att verket tas bort, annars kan museet bli av med statlig finansiering. Museet vägrade att ta bort verket men efter ett möte med flera kyrkliga ledare och tjänstemän från Haifa kommun enades man om att sätta upp en skylt vid ingången till utställningen. På skylten står det att utställningen innehåller potentiellt kränkande innehåll.

Enligt Leinonen själv befinner sig McJesus där mot hans vilja. Redan i september ska Leinonen ha bett om att hans verk ska tas bort från utställningen eftersom han deltar i en bojkott av staten Israel.

Kritiserar kapitalismen

”När jag hörde att verket fortfarande är en del av utställningen och att det har förekommit våldsamma demonstrationer mot det skickade jag genast en ny begäran till curatorn om att det ska tas bort”, säger Jani Leinonen till The art newspaper.

Att använda Jesus som en symbol för konsumtion är inget nytt och Jani Leinonen har länge använt världsberömda varumärken i sin kritik av kapitalismen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer