Benjamin Ismaïl Foto: privat

Stark kritik mot UD: Ord räcker inte – regeringen måste agera

Uppdaterad
Publicerad

Benjamin Ismaïl, tidigare chef för Reportrar utan gränser i Asien, demonstrerar utanför UD. Han är starkt kritisk till hur regeringen hanterat fallet med Gui Minhai.

– Uttalanden räcker inte, regeringen måste vidta sanktioner, säger han.

Benjamin Ismaïl är grundare av Watchdogs Unleashed och tidigare chef för Reportrar utan gränser i Asien. Han är djupt kritisk till hur Margot Wallström och regeringen agerat för att få Gui Minhai frisläppt.

– Svenska regeringen har agerat mycket svagt i Gui Minhais fall. Uttalanden är en bra början, och Wallströms senaste uttalande var tydligare och starkare än tidigare. Men det är fortfarande bara ord, säger han till Kulturnyheterna.

Efterlyser sanktioner

Därför är Benjamin Ismaïl idag utanför svenska UD i Stockholm och genomför en enmansprotest. På en stor banderoll står orden ”Utrikesminister Margot Wallström, lev som du lär”, en referens till ministerns egna ord i samband med internationella dagen för mänskliga rättigheter 2016.

– Mitt budskap är att UD och regeringen måste vidta konkreta åtgärder mot Kina för sina brott mot mänskliga rättigheter. Situationen är allvarlig och oacceptabel.

Vilka åtgärder tycker du att de borde vidta?

– Ekonomiska sanktioner, dra tillbaka svenska diplomater ur Kina, lobba för att andra EU-länder också ska sätta press på Kina. Det är bara några exempel på vad de kan göra för att visa att Sverige inte accepterar att svenska medborgare behandlas på detta sätt.

”Kunde inte vara tydligare”

Utrikesminister Margot Wallström säger till SVT Nyheter att UD gör allt de kan i Gui Minhais fall.

Ni har fått kritik för hur ni agerat, är ni tillräckligt tuffa mot Kina?

– Vi kunde inte ha varit tydligare med våra krav, och vi utgick från att Gui Minhai hade släppts fri, så det var ett bakslag att han återigen fängslades. Vi kräver att vi får konsulärt tillträde och att han friges, fallet är också välkänt i övriga EU, säger ministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.