Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När konstnären Anna Odell tvångsvårdades som 21-åring inledde hon en relation med sin skötare – och blev gravid. Hör henne berätta om videoverket ”Rekonstruktion – Psyket”. Foto: Lydia Farran-Lee/SVT

Staten köper Anna Odells konst om psyket

Uppdaterad
Publicerad

Statens konstråd har införskaffat konstnären Anna Odells uppmärksammade verk ”Rekonstruktion – Psyket”.

Videoverket, som handlar om Odells vistelse på en sluten, psykiatrisk avdelning där hon bland annat har ett förhållande med sin vårdare, fick stor uppmärksamhet när det ställdes ut på Cecilia Hillström Gallery i början av året.

Statens konstråd förvärvar ett av de fem exemplar som finns av ”Rekonstruktion – Psyket” för att visa den i en universitetsmiljö med många unga människor.

Vill att fler ska kunna se verket

”Anna Odells verk tar upp allmänmänskliga etiska frågor och moraliska dilemman i vår samtid. Att vi nu kan förvärva verket till Statens konstsamling gör det möjligt att fler kan se konstverket och ta del av dess starkt gestaltade och komplexa berättelse”, skriver Henrik Orrje, vikarierande direktör på Statens konstråd i ett pressmeddelande.

Anna Odell debuterade som konstnär med sitt examensverk från Konstfack, ”Okänd kvinna” 2009. Hon har även gjort filmen ”Återträffen” som belönades med två Guldbaggar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.