Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är otroligt glad och tacksam för det som hände mig”. Foto: Lydia Farran-Lee/SVT

Anna Odell blev gravid med sin skötare under tvångsvård – skildras i nytt verk

Uppdaterad
Publicerad

När konstnären Anna Odell tvångsvårdades som 21-åring inledde hon en relation med sin skötare – och blev gravid. På Cecilia Hillström Galleri i Stockholm visas nu videoverket ”Rekonstruktion – Psyket”.

– Jag är otroligt glad och tacksam för det som hände mig. Jag är övertygad över att det gav mig möjligheten att ta mig därifrån.

I den inledande scenen diskuterar en grupp sjukvårdspersonal patienten – en tjugoåring inneliggande kvinna som diagnostiserats med schizofreni och som inlett en relation med sin skötare.

Senare får vi veta att kvinnan som var Anna Odell blev gravid. Filmen är den första delen i videoverket, och en iscensättning av hur samtalet kunde ha sett ut den där gången för 30 år sedan.

– Jag försöker ta reda på vad som hände, vad som utspelade sig i personalgruppen. Jag leker med bilden av mig själv. Vem man är när man är inom psykiatrin och vem är det som har definitionsrätt om vem man är, säger Anna Odell.

”Tacksam”

Med utställningen ”Rekonstruktion – Psyket” undersöker Anna Odell sina egna erfarenheter från psykiatrin. Utställningen består av video som blandar intervjuer med vårdpersonal som var närvarande när Odell var inlagd under 90-talet, med utdrag ur journaler.

I Anna Odells fall rapporterades aldrig händelsen mellan henne och skötaren. Men Anna Odell är noga med att understryka att hon inte hyser något agg mot någon inblandad – och det vill hon inte att publiken ska göra heller.

– Jag är tacksam över att de har pratat med mig. Jag berättar om något som är utlämnade både för mig och de jag pratar med.

Slog igenom med annat verk om psykvården

Anna Odell slog igenom 2009 med det kontroversiella performanceverket ”Okänd kvinna”, där hon spelade psykiskt sjuk och tvångsomhändertogs av psykvården. Hon har även regisserat filmerna ”Återträffen” och ”X & Y”.

Se intervjun i klippet ovan.

”Rekonstruktion – Psyket”

Videoverket ”Rekonstruktion – Psyket” visas Cecilia Hillström Galleri i Stockholm från 11 januari – 17 februari. Utställningen kommer sedan att visas på Uppsala konstmuseum mellan 2 mars och 1 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.