Hör Statens medieråd berätta om barns skärmanvändning i klippet ovan. Foto: SVT/Andreas Idén

Statens medieråd om skärmtid för barn: ”Saknas långsiktig forskning”

Uppdaterad
Publicerad

Statens medieråd har som uppgift att skydda barn och unga mot skadlig mediepåverkan. De menar att det är för tidigt att dra några slutsatser på hur skärmanvändning egentligen påverkar de allra yngsta barnen. 

I helgen gick flera forskare ut i DN Debatt med tung kritik mot skärmanvändning för små barn. De hävdar bland annat att det stör barns inlärning och försämrar språkutvecklingen. Även att den svenska läroplanen, som fastslår att barn i förskolan måste arbeta med digitala verktyg, är riskfylld och till tveksam nytta.

Statens medieråd har bland annat som uppgift att följa medieutvecklingen bland barn och unga, samt att skydda unga mot skadlig mediepåverkan.

Finns ingen långsiktig forskning

Att små barn använder digitala medier menar Yvonne Andersson, forskare och analytiker på Statens medieråd, är ett relativt nytt fenomen. Det är därför för tidigt att säga huruvida det är rätt eller fel.

– Det finns inte egentligen någon mer långsiktig forskning på det här området, så vi kan inte säga så mycket om hur det här påverkar barn och ungas utveckling i långa loppet, säger Yvonne Andersson.

Hör Yvonne Andersson berätta mer om barns skärmanvändning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.