Foto: TT/SVT

Statsministern om Kalle Anka: ”Kickar igång julafton”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna har frågat partiledarna i riksdagen (och kulturministern) om deras relation till Kalle Anka-tittande på julafton. Traditionsvurmande och en ursäkt att soffslappa verkar vara de främsta incitamenten för partiledarnas Kalle-tittande.

De svenska partiledarna har fått två frågor om sina och Sveriges ankvanor under julaftonseftermiddagen.

1) Tittar du på Kalle Anka på julafton? Om ja, varför då?

2) Varför tror du att ett halvt folk bänkar sig framför tecknad film en timme mitt i julfirandet?

Isabella Lövin (MP)

Isabella Lövin (MP) Foto: TT

 – Ja, oftast. Det är tradition.

 – Det ger en säker julstämning. Saker som upprepas år efter år knyter ihop livet. Man kan reflektera över året som gått och minnas andra jular. Särskilt de när man var liten och längtade efter julklapparna

Ulf Kristersson (M):

Foto: TT

– Ja, självklart. Varför? Har alltid gjort det. Och för att jag vill höra barnen fråga: varför tittar vi på detta..?

– Håller med, obegripligt. Varför letar andra halva befolkningen efter mandeln i gröten?

Jimmie Åkesson (SD):

– Ja, det tillhör det traditionsenliga julfirandet.

– I en tid där traditioner förminskas allt mer tror jag att många känner att det är än viktigare att hålla fast vid dem vi har kvar.

Ebba Busch Thor (KD):

Foto: TT

– Ja självklart! Vi tittar för att det är en mysig stund på julaftonen. Det blir en liten paus i dagen där man kan vila på julmaten och landa i att det är julafton och verkligen ta in det. Innan Kalle Anka stökar vi mest omkring och försöker hålla all mat varm och samtidigt att klappar på plats.

– Kalle Anka har ju blivit en jultraditionen i Sverige. Traditioner, oavsett om de handlar om att sjunga våra välkända julsånger på skolavslutningen, äta köttbullar och julskinka eller titta på tecknat på TV så bidrar traditioner till gemenskap. Man umgås, firar och känner samhörig med alla andra som tittar samtidigt. Det blir ett tillfälle att skratta tillsammans, nynna till samma sånger, och tycka till om hur bra eller dåliga de nya inslagen är. Kalle Anka hjälper oss att komma i julstämning!

Jan Björklund (L):

Foto: TT

– Japp, det gör jag. Det finns en del viktiga delar för en bra julafton: dopp i grytan, snälla barn, mammas norska julsånger och Kalle Anka. Nu för tiden är det mest av tradition som jag och min fru ser på det. Mina söner förstår inte poängen med att se samma tecknade film varje jul.

– När jag var liten var Kalle Ankas jul ett av få tecknade barnprogram som sändes på TV, på hela året. Det är väl därför hela min generation ser på det. Dessutom är det ganska skönt att sätta sig i soffan och vila lite mellan all julmat.

Alice Bah Kuhnke, kulturminister (MP):

Foto: TT

 – Jag älskar julens traditioner och rutiner, näst efter småländskt dopp i grytan, kommer mellanlandning i soffan framför Kalle kl 15. Kärleken bygger på den kravlöshet som byggts upp under ett liv att göra exakt samma saker ett helt dygn. Inget förvånar, inget väcker oro, allt bara rullar på. Det är allt och ingenting.

 – Därför att många av oss alltid har gjort det och just därför skänker det oss trygghet.

Annie Lööf (C):

Foto: TT

– Ja. För att det är tradition, och i ärlighetens namn för att det är skönt att vila lite i soffan.

– Jag tror inte folk ser det som att det är mitt i julfirandet, utan för att det är en del av julfirandet, lika givet som skinkan och klappar under granen.

Jonas Sjöstedt (V):

Foto: TT

– Ja, det är inget måste men det händer. Som med många traditioner så är det kanske inte själva innehållet som är det viktiga. Det handlar mer om att familjen samlas och gör något tillsammans som vi gjort många gånger förut. Sen är förstås Robin Hood en förebild när det gäller en ekonomi för alla och fördelning. Samma sak med Karl-Bertil Jonsson. Det går inte att komma ifrån.

– Bra fråga. Det har väl att göra med att det var ovanligt med tecknat förr och sen har vi föräldrar fört över förtjusningen till yngre generationer. Dessutom är det rätt skönt med en liten paus i julfirandet då man får sitta tillsammans i soffan och titta på något som man vet precis hur det går.

Stefan Löfven (S):

Foto: TT

– Inte alltid men oftast och då tittar jag tillsammans med barnbarnen.

– Det är en fin tradition för både vuxna och framförallt för barnen och som kickar igång julafton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.