Steve Jobs lämnar vd-posten i Apple

Uppdaterad
Publicerad

Steve Jobs säger att han inte längre kan fullgöra sina plikter och avgår överraskande från posten som vd i Apple. Beskedet fick företagets aktie att falla dramatiskt i efterhandeln.

”Jag har alltid sagt att om det någonsin kommer en dag när jag inte kan fullgöra mina uppgifter och göra det som förväntas av mig som vd för Apple så skulle ni få veta först. Tyvärr har den dagen kommit”, skriver Steve Jobs.

Den 55-årige medgrundaren av Apple har tidigare diagnostiserats med cancer i bukspottkörteln och har varit sjukskriven sedan 17 januari. Han deltog dock överraskande på en presskonferens i San Francisco i mars när företaget presenterade en ny version av sin surfplatta Ipad.

Steve Jobs är död

Jobs fortsätter som styrelseordförande medan Tim Cook tar över vd-posten.

Beskedet att Steve Jobs lämnar vd-posten fick aktien att falla 5,3 procent i efterhandeln. Aktien föll till 356:10 dollar i efterhandeln efter att ha stängt på 376:16.

Hyllas på nätet 

Sedan Steve Jobs återtog rodret över företaget 1997 har Apple radat upp succéer såsom Ipod, Iphone och Ipad. Apple gick för två veckor sedan tillfälligt om oljebolaget om Exxon Mobile om titeln som världens högst värderade börsbolag.

På internet strömmade under torsdagen hyllningarna till Steve Jobs ut på Twitter och bloggar. Många kallar honom en av de viktigaste ikonerna inom IT-industrin.

”Jag chockades när jag fick höra nyheten”, skriver Belinda Liu, som Reuters träffar i en Apple-butik i Shanghai.?

”Jag är förvånad över att han avgick precis före lanseringen av Iphone 5”.

Apples lansering av nästa modell av succételefonen Iphone väntas i oktober.

Eric Schmidt, ordförande för sökmotorjätten Google Inc, deltar också i hyllningarna.

”Steve Jobs är inte vår fiende. Han är en veteran och ansedd aktör i branschen”, skriver han i en kommentar.

”Steve Jobs är den mest framgångsrika vd USA har haft under de gångna 25 åren. Han har på ett unikt sätt kombinerat artistisk känsla och ingenjörens visioner för att bygga ett enastående företag... En av de största amerikanska ledarna i historien”.

På den kinesiska mikrobloggen Weibo beskriver redaktören Wang Lifen från nätsajten Umiwi hur Apples produkter i dag finns överallt.

”Jag ringer varje dag med min Iphone 3, skickar mina mikroblogginlägg med Iphone 4, joggar till musik nedladdad från Itunes, lyssnar på musik i min Ipod, använder applikationer från App Store och surfar på nätet med min Mac – aldrig förr har ett företag varit så djupt involverat i mitt liv”, skriver han.

Tonas ner

Samtidigt tonar branschfolk ned risken för att Apple ska tappa marknadsandelar efter Jobs frånträde.

-Apple har redan ett starkt grepp om marknaden som ikon och tack vare sina produkter, så jag tror inte det kommer hända något avgörande till följd av Jobs frånvaro, säger en anställd på Samsung i Sydkorea till Reuters.

Steve Jobs besked om att han avgår fick Apple-aktien att falla kraftigt i efterhandeln. En förväntad reaktion efter ett förväntat besked, enligt Helena Nordman-Knutson, telekomanalytiker på Öhman Fondkommission. Hur framtiden ser ut för Apple är svårt att sia om. Nordman-Knutson pekar på andra företag, som Microsoft och Nokia, där en kreativ vd avgått och bolaget sedan fått svårare att hävda sig på marknaden.

-Apple gör ju inga produkter som är bättre än andra men det finns något konceptuellt med märket som är fantastiskt. Men man ska komma ihåg att Apple inte alltid varit fantastiskt.

Att Steve Jobs först blev utkastad ur Apples styrelse under 1980-talet för att sedan återkomma när bolaget var nere i en dal och vända det till den framgångsmaskin det nu är, gör att efterträdaren Tim Cook får ett enormt stort och svårt uppdrag, menar Helena Nordman-Knutson.

-Tim Cook är bra och kommer inte köra ner Apple i källaren, men han är ingen visionär som Jobs. Jobs är en ikon, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Steve Jobs är död

Mer i ämnet