• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lee Konitz började spela altsaxofon i tidiga tonåren, och inledde en karriär som skulle sträcka sig över mer än 70 år. Foto: Schorle/Wikimedia Commons

Stilbildande jazzmusikern Lee Konitz död i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Den världsberömde jazzsaxofonisten Lee Konitz har avlidit i sviterna av covid-19, 92 år gammal. Konitz egensinniga, improviserade uttryck var stilbildande, och han samarbetade med bland andra Miles Davis, Charles Mingus och Ornette Coleman.

En banbrytande jazzpionjär har gått ur tiden. Under onsdagen avled saxofonisten Lee Konitz i New York efter att ha insjuknat i covid-19, rapporterar amerikanska public service-kanalen NPR.

I en omfattande produktion är Konitz kanske främsta insatser på Miles Davis klassiska album Birth of the cool, en milstolpe i jazzens historia och startskottet för stilen cool jazz. Han var nära vän Charlie Parker, och spelade även med Gil Evans och Jim Hall.

Lee Konitz var aktiv in i det sista. Hans sista album blev Old songs new (Sunnyside), som gavs ut i november förra året. Han blev 92 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet