Foto: Pontus Lundahl/TT

Sting donerar Polarprispengarna till musikprojekt

Uppdaterad
Publicerad

2017 års polarpristagare Sting skänker sina prispengar till välgörenhet. Ett musikprojekt för integration och framtidstro för unga på flykt är mottagare.

– Jag blev djupt hedrad över att tilldelas Polarpriset i år och kommer med glädje att nu donera prispengarna till det svenska ungdomsinitiativet Songlines. Musik kan bygga broar och det här projektet belyser vilken viktig roll musik kan spela för att ge unga på flykt en möjlighet att knyta an till ett nytt samhälle, säger Sting i ett pressmeddelande.

Projektet, som till stor del finansieras med medel från Arvsfonden, sjösattes under hösten 2016 och syftar till att ge unga nyanlända tillgång till musikaktiviteter runt om i landet.

LÄS MER: ”Jag är djupt ärad över detta erkännande”

Växtkraft till morgondagens talanger

Prissumman på en miljon kronor som Sting donerar kommer inom Songline-projektet användas till att arrangera konserter, musikläger och inköp av instrument.

– Det är fantastiskt att ungdomarna i Songlines får det här stödet från en världsartist som Sting. Det är modiga ungdomar som flytt krig och förtryck i länder som Afghanistan, Eritrea och Syrien. Med musiken som redskap skapas nya vänskapsband och språkinlärningen ökar. Genom projektet ser vi morgondagens musikaliska talanger växa fram, säger Julia Sandwall, nationell samordnare för Songlines i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.