Sting och Wayner Shorter prisades under torsdagskvällen. Foto: TT

”Jag är djupt ärad över detta erkännande”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen mottog musiklegenderna Sting och Wayne Shorter Polarpriset 2017 under en ceremoni i Konserthuset i Stockholm. Statyetterna lämnades över av kung Carl Gustaf inför en samlad svensk musikelit.

– Inte i min vildaste drömmar kunde jag föreställa mig att jag en dag skulle stå i detta vördnadsinbjudande sammanhang, sa en märkbart rörd Sting.

Den eklektiske popstjärnan Sting och saxofonvirtuosen Wayne Shorter blev 2017 års mottagare av Polarpriset, för deras betyande insatser i musikhistorien. Den meriterade duon tog emot sina priser från kung Carl Gustaf under en ceremoni i Konserthuset i Stockholm, och hyllades med versioner av deras mest kända låtar från både internationella och svenska artister.

Under ceremonin uppträdde bland andra Ane Brun, den amerikanske jazzsångaren Gregory Porter, saxofonisterna Lennart Åberg och Fredrik Ljungkvist samt popartisten The Tallest Man On Earth.

Polarpriset 2017

Hyllade Sverige

Wayne Shorter var den förste av de två musikerna som mottog sitt pris:

Med sin saxofon är han en upptäcktsresande. Under en extraordinär karriär har han med sitt mod och sina visionära öron hela tiden sökt sig till de outforskade stigarna”, löd juryns motivering.

– Tack så mycket, detta är inte ett tillfälle att improvisera, så jag vänder mig till läskonsten, sa den 83-årige Shorter när han inledde sitt tacktal.

– Ers majestät, mina damer och herrar, det är med stor ödjmukhet jag tar emot detta pris. Min kunskap om ert land och dess stora huminitära insatser i världen väcktes i mig som mycket ung, fortsatte Wayne Shorter.

Den ikoniske saxofonisten, som spelat med Miles Davis, Herbie Hancock och Art Blakey och gett ut ett tjugotal album, fortsatte sedan med att förklara hur den svenska musiken och Ingmar Bergmans filmer tidigt skapade ett intresse för Sverige hos honom, och hur han sedan dess fortsatt imponeras av landets humanitära insatser och kulturella djup.

– Sverige har varit en ledande kraft i att skapa fred och ingjuta en oförstörbar glädje i mäniskor. Tack, åter igen, avslutade Shorter.

Wayne Shorter: ”Jazz utmanar dig till att bli mer mänsklig”

”Kunde inte drömma om detta”

Gordon Mathew Thomas Sumner, internationellt känd under sitt artistnamn Sting, inledde sitt tacktal med att hylla den puertoricanske gitarristen och sångaren José Feliciano, som läste upp juryns motivering och framförde en nyskriven hyllning till popstjärnan just innan han intog scenen.

– Ers kungliga högheter, mina damer och herrar, jag är djupt ärad över att stå här ikväll. Jag är väl medveten om de oerhörda musikaliska talanger som mottagit detta pris, och är smått förundrad över att jag nu ingår bland dem, sade en märkbart rörd Sting från scenen.

Den 65-årige forne Police-sångaren berättade sedan hur hans musikkarriär börjat som en dröm, och hur han som barn brukade fantisera om att kunna försörja sig som musiker.

– Men inte i min vildaste drömmar kunde jag föreställa mig att jag en dag skulle stå i detta vördnadsbjudande sammanhang, fortsatte han.

”Som medlem i trion The Police och därefter som soloartist har Sting aldrig slagit sig till ro och levt på gamla meriter, utan ankrat i fler musikaliska hamnar än kanske någon annan artist i sin generation”, löd juryns motivering till valet av Sting som Polarprismottagre.

Avslutades med bankett

Under torsdagskvällen följdes ceremonin av en bankett på Grand Hotell i Stockholm, där fler artister uppträdde. Bland annat kommer Eva Dahlgren, Petra Marklund, Nils Landgren och Gregory Porter. Stings vän Annie Lennox, sångerska i Eurythmics, överraskade sångaren med en cover i hans ära.

Polarpriset instiftades 1992 och delas årligen ut ”för betydande insatser i musiken eller i musiklivet”. Bland tidigare pristagare finns bland andra Paul McCartney, Keith Jarrett, Joni Mitchell, Björk, Pink Floyd och Gilberto Gil. Utöver statyetten mottar varje pristagare en miljon kronor vardera.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polarpriset 2017

Mer i ämnet