Kulturjournalisten Jens von Reis om Sting som Polarpristagare. Foto: Janne Danielsson JAD

”Så långt ifrån punk man kan komma”

Uppdaterad
Publicerad

Ganska väntat att Sting tilldelas Polarpriset, säger kulturjournalisten Jens von Reis. ”Han är ganska så pretentiös och då blir ju hans aura lite tradig” säger han.

– Det känns ju hyfsat förväntat. Sen så lever han ju så han kan faktiskt komma och ta emot priset, och man ska nog inte underskatta den aspekten heller, säger Jens von Reis.

Sting slog igenom med ”The Police” på 70-talet och inledde sin solokarriär under 80-talet.

Polarpriset 2017

– Det är en artist som alla definitivt har hört något från någon gång, han har nått ut till alla på något sätt. Han har lyckats blanda världsmusikinslag med rock och pop, och det har gjort honom bred. Han har nått in till musikhögskolorna, folk som spelar musik älskar ju Sting, säger Jens von Reis.

”Så långt ifrån punk man kan komma”

– Han är otroligt stor. Men jag har nog alltid tänkt om Sting att han är lite tråkig. Han utstrålar inte så mycket humor. Det brukar definiera en person, han är ganska så pretentiös och då blir ju hans aura lite tradig, säger Jens von Reis.

– Han är ju så långt ifrån punk man kan komma, det är väl det som är lite trist med honom, att han är så jävla korrekt. Det kanske hade varit roligare med ett val som är lite mer punkigt, typ ”Kraftwerk” eller ”The Rolling Stones”, säger han.

Men Jens von Reis förstår varför Sting får Polarpriset.

– Han lever och han har sålt över 50 miljoner album. Man kan ju aldrig säga att han inte är värd det här priset. Men personligen kan jag tycka att han inte är så spännande, men det är ju en annan sak, säger han.

Polarpriset har kritiserats för att prisa män från västvärlden, och i år vinner just två män från väst. Vad tänker du om det?

– Det är ju lite tråkigt att det har varit så. Därför hade det hade varit fräscht om till exempel Madonna hade fått det. Hon har alltid utmanat alla konventioner. Nu när hon kastar sig på Trump känns det så äkta och engagerat, hon känns ju jävligt mycket mer spännande, säger Jens von Reis.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polarpriset 2017

Mer i ämnet