Wayne Shorter: ”Jazz utmanar dig till att bli mer mänsklig”

Uppdaterad
Publicerad

En av årets Polarprisvinnare, jazzsaxofonisten och kompositören Wayne Shorter, är i Stockholm för att ta emot priset.

Kulturnyheterna träffade en musiker som har befunnit sig i jazzens framkant i över 50 år och som ser jazz som en process och en utmaning.

– Jazz utmanar dig till att bli mer av vad du är, det utmanar dig till att bli mer mänsklig

Polarpristagaren Wayne Shorter anses vara en av världens främsta saxofonister. Han föddes för snart 84 år sedan i Newark, New Jersey. Som tonåring började han intressera sig för musik och skolkade för att gå på spelningar.

Skolkade – flyttades till musikklass

När hans rektor upptäckte varför han skolkade flyttades han till en musikklass och det var där i samband med en examen han förstod han att musiken var hans kall.

– Jag hade min första slutexamen i musikteori, och jag fick alla rätt. När jag skulle lämna salen höll läraren upp pappret, utan att visa svaren för de andra eleverna, och sa att det var ett exempel på ett perfekt prov.

– Utanför i korridoren kände jag att det förändrade mitt liv och jag insåg att jag var tvungen att skaffa en klarinett. Min mormor och min mamma samlade ihop tillräckligt med pengar så jag kunde köpa en klarinett, säger Wayne Shorter.

Klarinett mot sax

Efter en kortare tid bytte han klarinetten mot en saxofon. Han blev känd på lokala klubbar och jammade med äldre musiker som Sonny Stitt.

I slutet av 1950-talet kom han med i Art Blakeys orkester, därefter tog karriären fart. Några år senare ville Miles Davis ha med honom i sitt band och Wayne Shorter flögs till Los Angeles för att uppträda med Miles Davis inför en jättepublik på Hollywood Bowl.

– Backstage frågade Miles om jag kände till hans musik, det gjorde jag. Sedan gick vi upp på scenen, utan att ha repat tillsammans.  

– Efter konserten sa vi inget till varandra, jag åkte tillbaka till mitt hotell. Då ringde telefonen. Jag svarade och det var Miles som ringde. Det här var en lördagskväll och han sa på måndag spelar vi in. Han frågade om det var alright och jag svarade ok.

Var med i Weather Report

Wayne Shorter har varit med och förnyat jazzen och utvecklat stilar som jazzfusion, både med Miles Davis och med bandet Weather Report på 1970-talet. Han har också släppt en mängd soloskivor. Flera av de låtar som han har skrivit anses vara jazzstandards idag.

Bland hans mest kända låtar finns flera som skrivits åt Miles Davis, till exempel ”Prince of darkness”, ”E.S.P” och ”Footprints”. Wayne Shorter jämför musikkomponerande med att skriva böcker.

– Du skriver ”Det var en gång”, sen får du vad som händer. 

Sedan tillägger han.

– Utforska och försöka att undvika det som redan är gjort. Håll dig undan från det som redan finns.

Släpper ny skiva

Under våren har Wayne Shorter spelat i flertalet amerikanska städer och i sommar ska han bland annat spela på en jazzfestival i belgiska Gent.

Snart släpper han även en ny skiva tillsammans med Orpheus Chamber Orchestra. Skivan heter Eman On, No Name baklänges, och ska släppas tillsammans med en grafisk sciencie fiction-novell med samma namn.

Gillar du fortfarande att leta efter nya vägar inom musiken? 

– Ja, eller nya vägar att förhandla med det oväntade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.