Stockholm – En vandring bland brott och brats

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare var det genom författare som Pär Anders Fågelström vi kunde lära känna Stockholm på litteraturvandringar. Nu är det Jens Lapidus och Stieg Larsson som visar oss vägen. De nya stadsvandringarna i Stockholm är omåttligt populära och extra vandringar har fått sättas in.

Jag har valt att vandra i spåren av Jens Lapidus debutroman ”Snabba Cash”. Det handlar om en stadsvandring som utlovar Stockholms skuggsida och bilden av Stockholm som brottsplats.

Vi är ett gäng på närmare 30 personer som samlats utanför T-centralen. Det var ju hit som huvudpersonen JW och hans syster i boken ”Snabba Cash” kom från Robertsfors, med hopp om ett nytt liv i storstaden genom just snabba pengar. Biljetterna till stadsvandringen är slut och vår guide Lena Kerschbaumer Erlandson tvingas säga nej till flera personer som hoppats kunna köpa biljett på plats.

Vårt första stopp är Klara kyrkogård, där liksom på vårt andra stopp vid Sergelstorg, är det missbruk och drogförsäljning det handlar om. I ”Snabba Cash” flödar ju kokainet och enligt vår guide är just den drogen idag kallad för ”Var mans drog” av polisen.

Sveriges mest kända brottsplats

Från drogträsket, tar vi oss till Sveriges mest kända brottsplats, platsen där Olof Palme mördades på Sveavägen den 28:e februari 1986. Palmemordet och det så kallade polisspåret är en central händelse i Jens Lapidus andra bok, ”Aldrig fucka upp”. Men det är inte enbart platser som förekommer i böckerna vi får oss till livs. Under vandringen berättar Lena Kerschbaumer Erlandson också om den så kallade 930 miljonerskuppen som ägde rum 1990 mot Gotabanken. Vi får veta mer om Norrmalmsorgsdramat och hur gängkulturen bildades i Kungsträdgården.

Införde gästlistor på krogen

I ”Snabba Cash” är bratskulturen viktig. JW från Robertsfors vill till alla pris smälta in bland de rika ungdomarna på Stureplan. Det handlar om att ha de rätta kläderna, sakerna, det rätta snacket och självklart handlar det om att vistas på de rätta uteställena.

Guidegruppen stannar till på Biblioteksgatan intill Stureplan. Vår guide berättar att det var här som konceptet med gästlistor började. Det var Alexandra Charles med nattklubben Alexandras som införde medlemslistor med särskilt inbjudna och det var bara mycket kända och rika personer som fick inträde.

I och med att ställena blev mer exklusiva blev också dörrvakterna mer viktiga och en stor maktfaktor. I ”Snabba Cash” är det den jugoslaviska maffian som styr i dörrarna. Och förebilden som Jens Lapidus haft, är en jugoslavisk vakt som jobbade just på Alexandras. Men någon jugoslavisk maffia går det inte att tala om idag, försäkrar Lena Kerschbaumer Erlandson. Den maffia som fanns, försvann i och med att vakten på Alexandras mördades 1998.

Bratsfritt på Stureplan

Vi korsar Stureplan och det känns lite som att vi är där för att beskåda ett konstigt eller exotiskt folkslag, bratsfolket. Som tur är får jag väl säga, är det ovanligt folktomt bland de fashionabla uteserveringarna. Och självklart, Lena Kerschbaumer Erlandson förklarar att vi inte behöver vara oroliga att väcka anstöt med vårt studiebesök.

– Vi kan prata ganska fritt om bratsen idag, dom befinner sig nämligen i Båstad på tennisveckan, berättar hon.

Båstad, ytterligare ett ställe som man måste vara på om man vill passa in bland det finare folket. Och säkert ett ställe som vår huvudperson JW i boken, hade trivts på.

Stadsvandringen avrundas till sist på Hotell Stureplan, där den som vill får testa hur det är att stå i baren som en äkta brat.

Susanna Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.