Den rosa enhörningen på Gustav Adolfs torg i Malmö, som är en del av stadens satsning på World Pride-året 2021, kritiseras av Lidingös kommunledning. Foto: Johan Nilsson/TT

Stockholmspolitiker kritiserar enhörning i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Malmös satsning på en sex meter hög rosa enhörning på ett av stadens torg inför World Pride, som hålls i Malmö och Köpenhamn i sommar, kritiseras av moderater på Lidingö och i Stockholm.

Daniel Källenfors, moderat kommunstyrelseordförande på Lidingö, kallar enhörningen för ett slöseri med skattepengar. Eftersom Malmö tar del av pengar från det kommunala utjämningssystemet anser han att kommunen har ett särskilt stort ansvar när skattepengar spenderas.

– Lidingö betalar väldigt mycket i utjämningssystemet till svagare kommuner som Malmö. Då vill vi se att de pengarna går till kommunens kärnverksamhet och bygger Malmö på ett bra sätt, inte till enhörningar, säger han till P4 Malmöhus.

Även Stockholmsmoderater har i sociala medier kritiserat enhörningssatsningen i Malmö. Men Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) kallar resonemanget ”trångsynt och tråkigt”. Han menar att om Malmö skulle resonera som Lidingöpolitikern föreslår så skulle Malmö varken kunna ha parkbänkar eller blomstersmyckningar, eftersom det inte heller hör till välfärdens kärna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.