Den oförändrade kulturbudgeten kan ses i ljuset av den bistra beskrivning av det ekonomiska läget, skriver TT. Foto: Henrik Montgomery/TT

Inga nya kulturpengar i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga nya pengar till kulturen i vårbudgeten. Den oförändrade kulturbudgeten kan ses i ljuset av den bistra beskrivning av det ekonomiska läget, skriver TT.

TT skriver att de budgetändringar som görs i år, om 100 miljoner kronor, görs för att inte produktionsrabatter för film- och drama-produktioner ska frysa inne. Utbetalningarna kommer att ta längre tid än planerat eftersom pengarna kan betalas ut först efter att utgifterna redovisats.

Produktionsrabatterna är en skattelättnad som ska göra det lättare att spela in drama i Sverige. I dag spelas många filmer in utomlands, eftersom många andra länder har produktionsrabatter, vilket gör det billigare för svenska inspelningar att lämna landet.

Utgifterna för kulturområdet beräknas minska under 2023 jämfört med 2022 eftersom pandemiåtgärder avslutas och via en tidigare sänkning av statliga medel till kommunala musikskolan med 100 miljoner kronor. Även ”Stärkta bibliotek”, med extra pengar till folkbiblioteken avslutas efter 2023.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att kulturskolans stöd tas bort – det stämmer inte. 2023 har kulturskolan fått 100 miljoner i stöd, beslut om 2024 fattas i höstbudgeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.