Korssittande flicka av Peter Linde Foto: Stadsmuseet

Stölder av offentliga konstverk i brons ökar

Uppdaterad
Publicerad

Offentliga konstverk i brons försvinner i Sverige: Växjö, Stockholm och Ängelholm är några av de platser där skulpturer stulits under den senaste tiden.

– Vi ser en klar ökning, men vi vet inte exakt varför det sker just nu, säger Filippo Bassini, chef för polisens nationella enhet för kulturarvsbrott till Kulturnyheterna.

Nyligen stals fyra skulpturer från Stadsmuseet i Stockholm under ett inbrott i museets lager för offentlig konst. Peter Lindes Korssittande flicka, Roland Haeberleins Siri Dansar livet, Söder bröder glöder och Dionysos: samtliga i brons.

Men exemplet är bara ett i raden av ett flertal stölder av just bronsskulpturer som skett i landet under den senaste tiden. Under midsommarhelgen stals konstnären Axel Olssons verk från Tegelbruksparken i Ängelholm.

”Stölderna ökar”

Enligt Filippo Bassini, chef för polisens nationella enhet för kulturarvsbrott, är det en markant ökning som skett under bara det senaste halvåret.

– Vi ser en klar ökning, i procent vet jag inte, men vi har inte sett så här många stölder av bronsskulpturer tidigare, säger han till Kulturnyheterna.

– Jag vill också understryka vi är i behov av mer information av de här stölderna. Vi vill ha vittnesuppgifter, och om någon vet något får man jättegärna kontakta polisen, fortsätter han.

Finns det något samband mellan de olika stölderna?

– Det finns delar av samband och det finns saker som skiljer sig åt. Men vi ser ingen tydlig sambandskedja i de här stölderna, säger han.

Oklar bakgrund till stölderna

Anledningen bakom stölderna är enligt Filippo Bassini svårt att säga i dagsläget. 

– Vi ser som sagt en ökning, men vi vet inte exakt varför det sker just nu. En anledning skulle kunna vara metallvärdet, det andra är att det kanske finns kunder som kanske är villiga att ha de här i privat ägo. Men det kan finnas många orsaker som vi inte vet, säger han.

För några veckor sedan försvann fem bronsstatyer ur Torbjörn Johanssons verk ”Alla är” vid Växjösjön. Drygt en vecka senare återfanns de ett par kilometer från platsen. Men att verk kommer tillbaka är enligt Filippo Bassini mycket ovanligt.

Som motverkande åtgärd föreslår han så kallad DNA-märkning som innebär att verken stöldskyddsmärks med en DNA-kod som kan spåras.

– Men man kan framför allt tänka sig lite extra för när man placerar ut de här skulpturerna i den allmänna miljön, försöka säkra upp dem så mycket som möjligt, säger han.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.