Tomas Ekelius, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, och Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö, tog under onsdagen emot de återfunna statyerna. Foto: Cecilia Ekströmer/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Försvunna bronsstatyer återfunna: ”Helt fantastiskt”

Publicerad

Samtliga fem saknade bronsstatyer ur konstverket ”Alla Är”, som stals vid Växjösjön för en dryg vecka sedan, har hittats. Samtidigt läggs polisutredningen ned i brist på uppgifter att jobba vidare med för att hitta de misstänka tjuvarna.

Det var under tisdagseftermiddagen som en privatperson rastade sin hund i Torpa, ett par kilometer söder om Växjö, och fick syn på det stulna konstgodset som låg slängt i en hög under ett träd en bit in i skogen.

De fem skulpturerna beslagtogs av polisen och lämnades under onsdagsförmiddagen över till Växjö kommun.

– Det är helt fantastiskt, vi är jätteglada och det tror jag även att Växjöborna är. Man ska aldrig ge upp hoppet, säger Eva Johansson (C), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Växjö.

Statyerna, som är gjorda av konstnären Torbjörn Johansson, är relativt välbehållna men en av dem kommer behöva restaureras eller gjutas om. Under hösten kommer de att stå vid Växjösjön igen, säger Eva Johansson.

Statyerna återfanns i relativt bra skick, men en del av dem kommer att behöva restaureras eller gjutas om.

Polisutredningen nedlagd

Statyerna stals mellan den 10 och 11 juni och polisanmäldes som grov stöld. I brist på misstänkta eller några uppgifter att jobba vidare med tog polisen under onsdagsmorgonen beslutet att lägga ned utredningen.

– Utan spaningsuppslag och tips från allmänheten är det svårt att jobba vidare med utredningen och hitta de misstänkta, säger Marie Rönnbäck, förundersökningsledare.

Polisen kan inte heller fastställa vilka motiv gärningsmännen kan ha haft för statystölden.

– Det går bara att spekulera kring om detta är fråga om ett busstreck eller inte, men hade någon varit ute efter metallvärdet hade statyerna redan varit omsatta, konstaterar polisens kommunikationschef Robert Loeffel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet