Det kommer framöver att bli svårare att stjäla konst i Växjö, säger Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Här på plats vid konstverket innan de saknade statyerna återfunnits. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Övervakning ska stoppa framtida konststölder

Uppdaterad
Publicerad

De stulna bronsstatyerna har återlämnats till Växjö kommun. Tills de är tillbaka vid Växjösjön i höst utreder kultur- och fritidsförvaltningen hur man ska förebygga framtida stölder.

Konstverket ”Alla Är”, av konstnären Torbjörn Johansson från Emmaboda, invigdes vid Växjösjön 2015. Sedan dess har flera av statyerna i verket stulits och försvunnit – men har samtliga gånger kommit tillrätta.

Mellan den 10 och 11 juni stals fem av de sju skulpturerna, och återfanns drygt en vecka senare. Det var en privatperson som gjorde fyndet i en skogsdunge i Torpa söder om Växjö.

Växjö

”Man ska inte ens tänka tanken”

Statyerna sågades bort från sin plats vid Växjösjön. Foto: SVT/Ricardo Garcia Canchaya

Nu arbetar Växjö kommun med att utreda hur man ska kunna förebygga fler konststölder. Efter att ”Ballerinan” och ”Flickan med den röda kjolen” stals 2016, förankrades de båda statyerna med starkare fästen. Men med facit i hand satte inte det stopp för konsttjuvarna.

– Nu behöver man se över nya varianter, bland annat övervakning och andra metoder som jag inte vill avslöja. Det ska vara svårt och man ska inte ens tänka tanken på att försöka få bort dem, säger Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö.

Övervakningen får inte överskugga konstverket

Flera offentliga konstverk i Växjö har genom åren stulits eller utsatts för skadegörelse. Marianne Lindberg De Geers skulptur av två bronskvinnor vid Växjö konsthall har flera gånger vandaliserats, och har därför fått just kameraövervakning.

Bronskvinnorna vid Växjö konsthall. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Tomas Ekelius, förvaltningschef för kultur- och fritid i Växjö, har hand om utredningen i dialog med kommunens säkerhetsavdelning.

– Detta prioriteras väldigt högt och vi vill ju att det aldrig ska hända igen. Vi ser över både tekniska lösningar och annat, och vill ju givetvis se till att konstverket i sig inte blir ”sämre” på grund av övervakning och liknande, säger Tomas Ekelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet