Foto: Montage SVT

Liten flicka med kjol stulen

Uppdaterad
Publicerad

Det var troligtvis i helgen som någon stal de två småstatyerna som föreställer en liten flicka med röd kjol samt en dansös.

De stod till höger i en rad av av bronsfigurer vid Växjösjön och konstverket heter ”Alla är”.

Växjö kommunen har nu polisanmält stölden och jobbar på att få fram information om försvinnandet.

– Vi tror att det har varit en välplanerad stöld och att man har haft hjälp av något fordon för att hissa upp och transportera iväg statyerna. De väger 40 till 50 kilo stycket, berättar Nicolas Hansson, kultur- och konstchef på Växjö kommun.

Figurerna kommer att ersättas med nya, men eventuellt i ett annat material eftersom kommunen tror att det just är bronset som är eftertraktat.

– Vi kommer att försöka förankra konstverken bättre så det ska bli svårare att stjäla, säger Nicolas Hansson till SVT Nyheter Småland.

Torbjörn Johansson är konstnären som skapat konstverket som är en del av Växjö kommuns konstprojekt ”Art site”. Hela konstverket inklusive montage, belysning och transport har kostat cirka 900.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.