Under 2010-talet blev tatueringen mainstream, bland annat tack vare Instagrams genomslag och billiga tatueringsverktyg online. Men efter coronapandemin svängde trendpendeln, och idag väljer allt fler svenskar att lasra bort sina tatueringar.
”Jag har lasrat i snart sjutton år och nu är det första gången jag gör mera laser än att sätta dit tatueringar”, säger en av flera verksamheter som erbjuder laserborttagning som SVT Kulturnyheterna varit i kontakt med.
Aftonbladets litteraturredaktör Rasmus Landström har lasrat bort två tatueringar – vilket han ångrar:
– Jag har en filosofi för vad tatueringar är för något, som jag känner att jag bröt mot. Man liksom lagrar yngre versioner av sig själv på kroppen. Då får man stå för det, och inte ta bort dem, säger Rasmus Landström.
Ökade konkurser
Enligt siffror från kreditupplysningsföretaget UC gick nästintill dubbelt så många tatueringsverksamheter i konkurs 2024, jämfört med året innan.
SVT Kulturnyheterna har varit i kontakt med flera tatuerare som menar att det numera är svårt att få jobb.
”Guldrushen är över, trenden är kall”, skriver en tatuerare.
Även kändisar som Pete Davidson har gjort en helomvändning – och lasrar nu bort tatueringarna. I videon ser du hans omvandling, och hör Rasmus Landströms och fotografen Olov ”Sotarn” Tegby Frisks teorier om det stora trendbrottet.
STATISTIK TATUERINGSKONKURSER
Det finns idag drygt 350 företag i Sverige som sysslar med tatueringsverksamhet.
Siffran för konkurser har tagits fram i kreditupplysningsföretaget UC:s system genom sökningar på huvudnäringar som har orden ”tatuering”, ”tattoo” eller ”ink” i sitt företagsnamn – alternativt har ordet ”tatuering” i sin verksamhetsbeskrivning.
Företag som endast har ordet ”tatueringsartiklar”, ”tatueringsborttagning” eller ”tatueringsprodukter” har inte inkluderats i urvalet.
Källa: UC.