Stor skillnad mellan hur mycket kommunerna satsar på sina bibliotek

Publicerad
Skillnaden mellan hur mycket landets kommuner lägger på sina bibliotek är stor. Det visar en enkätundersökning som Kulturnyheterna gjort och där 187 av landets 290 kommuner deltagit. Sammantaget skiljer det sig 789 kronor mellan den kommun som lägger mest och den som lägger minst pengar på bibliotek.
– Det är jätteorättvist, säger Karin Gulliksson, kulturchef och bibliotekarie i Bjurholm som är den kommun som lägger allra minst pengar.

I en granskning som Kulturnyheterna har gjort framkommer att kultur under de senaste 20 åren blivit en allt mindre del av budgeten hos landets kommuner. 187 kommuner har svarat på en enkätundersökning där de har fått frågor om hur mycket pengar de lägger på sin kulturverksamhet och där syns att nästan nio av tio kommuner har minskat sin andel till kultursatsningar genom åren.

Granskningen visar också att det råder stora skillnader mellan hur mycket pengar de olika kommunerna lägger på sin biblioteksverksamhet.

I snitt lade de kommuner som förekommer i enkäten 431 kronor per invånare och år på biblioteken 2019. Skillnaden mellan den kommun som lägger mest och den som lägger minst är stor, 789 kronor.

Kulturchefen: ”Jätteorättvist”

Den kommun som satsar allra minst på bibliotek är Bjurholm i Västerbottens län. De är till invånarantalet Sveriges minsta kommun och lägger endast 57 kronor per invånare och år på kommunens biblioteksverksamhet.

Karin Gulliksson, som är kulturchef och bibliotekarie i Bjurholm, beskriver att kommunen befinner sig i ett pressat ekonomiskt läge och att det ligger bakom att de satsar så pass lite pengar i jämförelse med andra kommuner.

– Det är jätteorättvist. Men det är förstås politiskt hur mycket man vill satsa på kultur. Det är ett val, säger Karin Gulliksson till Kulturnyheterna.

Hon poängterar att viljan nog finns, men att större satsningar helt enkelt inte är möjliga. Inte minst på grund av att Bjurholm är en så pass liten kommun. 

– Det är pengarna det handlar om. Vi är ju Sveriges minsta kommun och vi måste ju ha allt som de stora kommunerna har också, säger hon.

Det skiljer 789 kronor mellan den kommun som lägger mest och minst pengar på bibliotek per person och år. Det visar Kulturnyheternas enkät där 187 av 290 kommuner har svarat. Foto: SVT

”Höga utlåningssiffror”

I motsats till Bjurholm står Emmaboda i Kalmar län. Med 846 kronor är de drygt niotusen invånarna i Emmaboda kommun de som får allra mest pengar per år till sina bibliotek.

Bibliotekschef Ásdís Paulsdottír förklarar den stora satsningen på biblioteken med att intresset för läsning är stort i kommunen och att det därför lånas mycket böcker. 

– Vi tillhör ju det så kallade läsbältet som går tvärsöver Sverige och vi har väldigt höga utlåningssiffror både bland vuxna och bland barn. Så läsandet är utbrett, och folk lånar mycket böcker, säger hon. 

Vad är det ni lägger så mycket pengar på?

-Köpa böcker, först och främst. Vi köper väldigt mycket böcker, vi försöker alltid vara up to date med alla nya böcker som kommer, och det uppskattas av låntagarna, verkligen.

Så gick undersökningen till:

Visa

Kulturnyheterna har skickat ut en enkät till samtliga 290 kommuner i Sverige, där de har fått fylla i hur mycket pengar de lägger på sin kulturverksamhet.

Enkäten var uppdelad enligt kategorierna: Stöd till studieorganisationer, allmän kulturverksamhet, bibliotek och musik- och kulturskola.

Totalt svarade 201 kommuner, men vi kunde bara använda 187 svar. Det eftersom de var de enda som var jämförbara med siffror från tidigare år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer