Stora svarta eller av metall

Uppdaterad
Publicerad

Våren är här. Över hela landet har den dragit in med stormsteg. I veckan har det skymtats en huggorm i Vingåker och enligt SMHI har våren klättrat till midjan på Sverigeskarta. Bleka nunor som lapar vårsol tittar fram överallt och många döljer sina vårtrötta ögon bakom solglasögon.

Men vad är då rätt att sätta på näsan? Trendanalytikern Johanna Finnholm på Svenska Moderådet ger tips om vad som är rätt i vår och sommar.

Om man ska vara trendriktig, vad ska man ha på sig då?

-Dels är det riktigt stora bågar och glas som gäller. Lite Jackie Kennedy-inspirerade, svarta bågar som man såg mycket av även förra säsongen. Men det är även mycket metall med futuristisk känsla som gäller. Slimmade metallbågar med klassisk eller futuristisk look, förklarar Johanna.

-Fast det viktigaste med solglasögon är ju faktiskt att man passar i dem och att man trivs med dem. Det handlar ju om vad man har för stil och vad man matchar till glasögonen.

Just nu är det ett väldigt tillåtande mode med många olika stilar och det finns inga direkta no no:s på vad man har på sig och enligt Johanna så uppskattas individualitet.

Hur ser en dag ut för en trendanalytiker?

-Jag försöker att hålla mig ajour med det som visas på visningar, genom litteratur och tidningar. Men jag bygger även mässor och besöker väldigt mycket mässor för att se vad som finns där.

Många av trenderna som finns just nu kommer från modehuset Prada och från designern Marc Jacobs. ”Sen har vi haft en hel del österländska influenser också”. Men det är fortfarande de stora modehusens märken som går bäst, enligt Johanna.

För att vara helt trendmässigt rätt i vår bör du, som är tjej i alla fall, ta på dig skor med klack och slänga en stor väska i skinn över axeln, helst med metalliceffekter på. Du kan gärna ha ett skärp som markerar midjan också. Är du riktigt tuff så ska du även bära det absolut senaste inom modetrenden – turban!

-Turbanen är het just nu. Men det kanske inte är så lätt att bära upp, man kan ju ha ett turbanliknande hårband istället om man inte vill ha turban, tycker Johanna.

Karolina Jonason

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.