Liu Xiu, nyhetsankare på CGTN. Foto: Wikimedia commons

Storbritannien stänger kinesisk tv-kanal

Uppdaterad
Publicerad

Mediemyndigheter i Storbritannien drar in licensen för den statligt ägda kinesiska tv-kanalen China Global Television Network (CGTN), skriver CNN.

Den kinesiska tv-kanalen CGTN sänder från flera städer i världen sedan 2016, och ägs av statsägda CCTV i Kina. Enligt CGTN är syftet att erbjuda nyheter och annat innehåll för att bidra till ökad ”kommunikation och förståelse mellan Kina och världen” samt att öka ”den ömsesidiga tilliten mellan Kina och andra länder”.

Tv-kanalen har dock fått kritik för sin rapportering, senast under protesterna i Hongkong fälldes CGTN för att upprepade gånger ha brutit mot kravet på opartiskhet.

Tar inte ansvar för innehållet

Brittiska mediemyndigheten Ofcom har därefter utrett CGTN och kommit fram till att tv-licensen är felaktig. Sändningstillståndet ägs av Star China Media Limited, som inte tar ansvar för det redaktionella innehållet utan bara fungerar som distributör. Det håller inte, utan licensinnehavaren måste ansvara för innehållet som sänds, menar Ofcom.

Som svar har CGTN ansökt om att byta licensägare, något som avslogs eftersom den föreslagna nya innehavaren hade tydlig koppling till det styrande kommunistpartiet KKP – vilket går emot brittisk lag.

– Vi har gett CGTN flera möjligheter att svara, men de har inte återkommit. Nu finner vi det därför rimligt att dra in sändningstillståndet, säger en talesperson för Ofcom till CNN.

Kulturnyheterna söker CGTN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.