Foto: TT Bild.

Storfavoriten Zelmerlöw segrade

Uppdaterad
Publicerad

Måns Zelmerlöw firar med shots och kvarg.

Förhandsfavoriten höll – men svettades i green room.

”Det har varit pissjobbigt”, säger han.

Han vann en jordskredsseger.

Måns Zelmerlöw river av segervrål efter att finalen av Melodifestivalen avslutats.

Melodifestivalen 2015

– Det här är helt galet, nu ska jag göra allt för att vinna Eurovision. Vi sak förfina det här numret ytterligare, säger han.

Vann stort

När folkets röster skulle redovisas låg Måns Zelmerlöws ”Heroes” i vinnarposition med totalt 122 röster. Det var 48 fler än tvåan Mariette med ”Don't Stop Believing” med 74 poäng.

Och vinnaravståndet ökade ännu mer efter att folket fått säga sitt. Av tittarnas röster gick totalt 35,5 procent av rösterna till Måns Zelmerlöw, vilket innebar 288 poäng totalt. Tvåa blev till slut Jon Henrik Fjällgren med 139 poäng. Alltså en segermarginal på nästan 150 röster.

– När det bara var jag, Hasse och Jon Henrik som inte fått poäng tänkte jag, det är jämt, det är bra. När Jon Henrik fick sina poäng och det var klart var det en enorm lättnad och adrenalinchock, säger Måns Zelmerlöw efteråt.

Oroades inte

Under finalen började SVT:s röstningsapp strula. Snart meddelade programledarna att den helt skulle räknas ut.

– Jag blev inte så orolig eftersom det var lika för alla. Skulle allt inte lösa sig kan jag alltid skylla på appen, tänkte jag, skrattar Måns Zelmerlöw.

Han säger att han har väntat på den här vinsten sedan 2007, när han medverkade i Melodifestivalen för första gången med låten ”Cara mia”.

”Har varit pissjobbigt”

I år har Måns Zelmerlöw varit förhandstippad vinnare sedan tävlingsstarten.

– Det har varit pissjobbigt men jag har verkligen försökt att trycka bort det under hela resan. När jag gick ut i kväll tänkte jag på det här som ett rep och tänkte jag skiter i allt, och då sjöng jag fan så mycket bättre än i går på genrepet, säger han.

Nu ska numret förfinas en aning till Eurovision. Måns Zelmerlöw tänker diskutera eventuella ändringar på efterfesten.

– Jag tror att det här är en låt som skulle kunna funka bra i Europa. I kväll ska jag fira med kvarg och shots, säger han.

Dominerade

De elva internationella jurygrupperna delade ut lika många röster som folket. Och redan när jurygruppernas resultat redovisades tidigare under kvällen pekade alltså allt mot en seger för Zelmerlöw.

Av totalt elva möjliga tolvpoängare plockade han hem inte mindre än nio stycken. De återstående två gick till Mariette respektive Jon Henrik Fjällgren.

Slutresultatet

1. Måns Zelmerlöw: Heroes – 288 poäng

2. Jon Henrik Fjällgren: Jag är fri (Manne Leam Frijje) – 139 poäng

3. Mariette: Don't Stop Believing – 102 poäng

4. Hasse Andersson: Guld och gröna skogar – 78 poäng

5. Eric Saade: Sting – 77 poäng

6. Linus Svenning: Forever Starts Today – 59 poäng

7. Isa: Don't Stop – 56 poäng

8. Samir & Viktor: Groupie – 49 poäng

9. Magnus Carlsson: Möt mig i Gamla stan – 28 poäng

10. JTR: Building It Up – 25 poäng

11. Jessica Andersson: Can't Hurt Me Know – 23 poäng

12. Dinah Nah: Make Me (La La La) – 22 poäng

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet