• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Denis Villeneuves filmatisering av Dune är en av filmerna som släpps på strömningstjänsten samtidigt som den går upp på bio. Foto: Chia Bella James/AP/TT

Storfilmer släpps samtidigt på HBO Max och bio

Publicerad

Warner Bros har oväntat meddelat att filmbolagets hela kommande filmsäsong kommer att gå upp på de amerikanska biograferna – samtidigt som filmerna släpps på strömningstjänsten HBO Max.

Filmerna från den amerikanska filmjätten kommer sedan att kunna strömmas under en månad – för att därefter återgå till att endast visas på landets biografer, skriver Variety.

Det för de amerikanska biografägarna omskakande beslutet rör bland annat kommande storfilmer som “The Matrix 4,” nyfilmatiseringen av science fiction-eposet ”Dune” och “The suicide squad”.

Besked efter coronakris

Enligt Ann Sarnoff, vd för Warner Media Studios, beror beslutet kanske inte helt oväntat på den djupa coronakris som slagit hårt mot den amerikanska filmbranschen – och lett till att man tvingas ta till tidigare oprövade metoder för att hitta tillbaka till publiken.

– Ingen vill att filmmediet ska hitta tillbaka till filmduken mer än vi, och vi vet att biograferna är beroende av nya filmer. Dock måste vi sätta detta i relation till det faktum att de flesta amerikanska biografer inte kommer att fungera med full publikkapacitet under 2021, säger hon i ett uttalande i samband med beskedet.

Torsdagens besked följer på Warner Bros beslut i november att låta ”Wonder Woman 1984” få gemensam premiär på de amerikanska biograferna och på HBO Max på juldagen. Filmens premiär hade då redan skjutits upp flera gånger.

HBO Max ännu inte i Sverige

I Sverige finns den amerikanska strömningstjänsten än så länge inte tillgänglig. Enligt ett mejl från HBO:s svenska pressavdelning meddelade dock Andy Forssell, chef för HBO Max Global, på torsdagen att bolagets strömningstjänster i Europa kommer att påbörja uppgraderingen till HBO Max under den andra delen av nästa år.

De amerikanska biografnäringen befinner sig i en djup kris på grund av coronapandemin. Över 60 procent av landets biografer har redan tvingats stänga – och många av de biografer som fortfarande håller öppet riskerar att gå i konkurs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer