Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den har hamnat i händerna på en ung kvinna som blev hans flickvän” Foto: Joel Marklund / Bildbyrån, Samuel Corum / AFP

Stormade Kapitolium i Skellefteåhalsduk – avslöjas som misslyckad skådespelare

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska branschtidningen Hollywood Reporter har svarat på frågan: Vem är mannen som syntes vid stormningen av parlamentsbyggnaden Kapitolium iförd en Skellefteåhalsduk? Den amerikanske reportern har samarbetat med svenske dokumentärfilmaren Mattias Löw som sedan flera år arbetar med en film om halsdukens resa – från kommunen i Västerbotten till en sophög i USA:s huvudstad.

Den amerikanska federala polisen FBI har haft koll på honom en längre tid, men först för några dagar sedan blev han känd för en större allmänhet när Hollywood Reporter snokat rätt på Skellefteåmannen, något som tidningen Norran även rapporterat om.

Vem är Skellefteåmannen?

I januari 2021 stormade en man iklädd en halsduk från Skellefteå Kapitolium. Halsduken väckte frågor: var det en svensk man? Var hade han fått tag i halsduken – som endast gått ut i ett fåtal exemplar till tidigare skelleftebor som sedermera bosatt sig utomlands?

– Den har hamnat i händerna på en ung kvinna som blev hans flickvän i och med att han var i Sverige, säger filmaren Mattias Löw.

Radikaliseras snabbt

Mattias Löw har under flera års tid arbetat på en dokumentär om halsduken och mannen som bar den – en aspirerande skådespelare som under kort tid radikaliserats.

Mannen har enligt Hollywood Reporter haft statistroller i musikvideor under det sena 00-talet och det tidiga 10-talet och förekommer som en icke namngiven rollfigur i filmen ”The artist” från 2011.

Se intervjun med Mattias Löw i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.