Färre vill utbilda sig till journalist. Foto: Naina Helen Jåma/TT

Allt färre söker till journalistutbildningarna

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre vill utbilda sig till journalist. För sju kandidatprogram i journalistik har antalet sökande sjunkit sedan 2013, för vissa med så mycket som 70 procent, enligt en undersökning av Dagens Media.

Antalet sökande till Stockholms Universitets journalistutbildning har minskat med mer än 50 procent sedan 2013. Då sökte 2 433 personer till programmet, i år ligger den siffran på 1 070. För Mittuniversitet i Sundsvall har antalet sökande sjunkit med 70 procent, enligt Dagens Medias granskning.

Tidningen har undersökt antalet sökande, antalet antagna och betygs- och högskolepoängsnivå för de intagna på kandidatprogrammen i journalistik på Göteborgs Universitet, Stockholms Universitet, Linnéuniversitetet, Luleå tekniska universitet, Mittuniversitetet, Södertörns högskola, Mittuniversitetet och Journalistprogrammet i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.