18-åriga Emma Gonzaléz höll ett brinnande tal efter skolskjutningen Foto: RHONA WISE/TT

18-åriga Emma Gonzaléz hyllas för sitt tal efter skolskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Emma Gonzaléz är student på gymnasieskolan i Florida, USA, som skakats av förra veckans skolskjutning. Hon deltog i en protest mot landets vapenlagar i lördags och hennes tal har nu nått miljonpublik och hyllats av bland annat Pearl Jam och Demi Lovato.

Under protesten i Fort Lauderdale, Florida, höll 18-åriga Emma Gonzaléz ett 11 minuter långt brandtal. Hon är en av överlevarna efter skolskjutningen där 17 människor miste livet förra onsdagen:

”Varenda person som är här idag, alla dessa människor, borde vara hemma och sörja. Men istället står vi här enade – för om det enda vår regering och president kan göra är att skicka tankar och böner så är det hög tid för oss offer att vara den förändring vi vill se.”

Hon krävde bland annat att regeringen skulle skärpa landets vapenlagar:

”De säger att hårdare vapenlagar inte minskar vapenvåldet. Vi svarar: skitsnack!”

Jämförs med nationalhelgon

I nuläget har en av videorna på talet setts närmare 1.4 miljoner gånger. Kända kulturpersonligheter har hyllat studenten på sociala medier, till exempel rockbandet Pearl Jam, sångerskan Demi Lovato (som också ringt Emma Gonzaléz personligen), skådespelaren John Cusack och Orange is the new black-stjärnan Uzo Aduba.

En twittrare jämför till och med 18-åringen med Frankrikes nationalhelgon Jeanne d'Arc.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.