Konstnären Pablo Picasso, fotograferad 1968. Foto: TT

Stulen Picassotavla återfunnen – efter nio år

Uppdaterad
Publicerad

En tavla av Pablo Picasso, som försvann under en stöldkupp från Athens National Art Gallery, är återfunnen.

Även en målning föreställande en kvarn av den holländska konstnären Piet Mondrian har kommit tillrätta. Det skriver BBC.

Båda stals, tillsammans med ett tredje verk, under 2012. Målningarna på museet plockades bort från ramarna, därefter försvann gärningsmännen på bara några minuter.

Enligt Reuters, som citerar en anonym polisman, har en grekisk man arresterats efter att verken återfunnits i en dold ravin i utkanten av Aten.

Fyndet skedde ungefär en månad efter att den grekiska polisen meddelande att de fortfarande hade hopp om att återfinna tavlorna.

Picasso-målningen är ett porträtt av en kvinna i hans karaktäristiska kubistiska stil, och var en gåva till museet från konstnären själv 1949. Picasso sade då att gåvan var ett erkännande av landets motstånd mot Nazityskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.