De unika Paracastextilierna låg begravda i sanden i öknen på Paracas-halvön i Peru i mer än 2.000 år, där de blev perfekt bevarade. Foto: TT

Stulna textilier tillbaka i Peru

Publicerad

Efter att ha funnits i Göteborg i över 80 år, så har Peru återfått flera av de mer än 2.000 år gamla Paracastextilier som en svensk ambassadör smugglade ut ur landet 1935.

– Tack vare samarbete mellan utrikesminister, kulturministern och staden Göteborg, så kan vi nu fira ankomsten av den andra av tre leveranser, som består av 79 textilier, säger Jorge Arrunátegui, vice minister för kulturarv och kulturindustri.

Peru har tidigare hotat stämma Göteborg för att få tillbaka textilierna, som visats upp i en utställning på Världskulturmuseet under rubriken ”En stulen värld”. Men 2014 kom Sverige och Peru överens om att textilierna skulle återlämnas till ursprungslandet.

Peru planerar att ställa ut de unika textilierna under nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.