• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Suhonens bok om Håkan Juholt dramatiseras och sätts upp i vår på Uppsala stadsteater. Foto: TT

Suhonens bok om Juholt blir teater

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Suhonens bok ”Partiledaren som klev in i kylan” har knappt landat på bokdiskarna men redan skapat stora rubriker. Nu står det klart boken ska dramatiseras och sättas upp på Uppsala stadsteater i vår.

I boken ”Partiledaren som klev in i kylan”  beskriver författaren Daniel Suhonen hur Juholt tvingades bort från partiledarposten.

Suhonen är själv socialdemokrat och stod Håkan Juholt nära under hans korta tid som partiledare.

Han målar upp en mörk bild av ett intrikat maktspel där motståndare inom partiet och även Juholts egen stab motarbetat honom, bland annat genom att läcka information till medierna.

Pekar ut S-toppar

Boken bygger bland annat på hemliga dokument och inspelade samtal från partiets verkställande utskott och flera S-toppar pekas ut som motståndare till Juholt och mer eller mindre ansvariga för hans fall.

Knappt innan boken hunnit ut i handeln står det nu klart att den också ska bli teater. Radioteaterns förra chef Stina Oscarson dramatiserar texten åt Uppsla stadsteater.

Premiär i vår

– Egentligen skulle den haft premiär nästa höst, säger hon till DN, men för bara några veckor sedan beslöt stadsteatern att tidigarelägga den.

Oscarson säger till tidningen att hon lämnat ett råmanus till teatern och att hon tycker materialet i boken är mycket mer än bara ett uthängande av enskilda personer.

– Hela skeendet är ett symtom på något annat, en berättelse om demokratins förskjutning, säger hon.

Malmöregissören Dennis Sandin som tidigare satt upp bland annat ”Yarden”, ”Zlatans leende” och ”Jenny from Hörby” på Malmö stadsteater kommer att regissera, uppger Sydsvenskan.

Urpremiär i april

Pjäsen får premiär på Uppsala stadsteater den 25 april 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.