Stillbild ur PSL:s inspelning av Kartellens och Timbuktus låt Foto: SVT

Kartellen och Timbuktus låt inte i Sveriges Radios spellistor

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan fick Sveriges Radios medarbetare ett mejl där det, enligt P4 Gävleborg, stod att låten: 

”Kan komma i konflikt med bestämmelsen om mediets genomslagskraft pga dess våldsamma innehåll och bestämmelsen om opartiskhet – eftersom den innehåller ett klart ställningstagande bl.a. mot SD och M”

Enligt Jonas Westman, gruppchef för musikredaktörerna P3, är riktlinjerna att att den får spelas men måste kommenteras och sättas i ett sammanhang.

– Det är en låt som tar ställning och nämner politiker vid namn. Det går emot vårt opartiskhetskrav, särskilit eftersom det är vallår, säger han.

Har ändå spelats

Men även om låten inte ligger i några spellistor så har den spelats både i P3 och P4.

– Den har säkert spelats mer nu än den hade gjort annars eftersom det har varit så många diskussioner om den, men den får inte spelas utan en kommentar, säger Jonas Westman.

Varför väljer ni att vara restrektiva med den här låten men spelar andra kontroversiella låtar som till exempel ”Blurred lines” okommenterat?

– Vi tar ställning för varje låt för sig och den här gången har vi valt att göra på det här sättet eftersom låten går emot vårt opartiskhetskrav, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.