Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven Hedin – svenska superstjärnan som blev vän med Hitler

Sven Hedin – svenska superstjärnan som blev vän med Hitler

Uppdaterad
Publicerad

Under det tidiga 1900-talet var Sven Hedin en av världens mest berömda européer. I dag överskuggas hans gärning av hans sympatier för Hitler. I sin nya bok ”Drömmaren” försöker författaren Nils Uddenberg förstå Sven Hedins dubbelnatur.

Sven Hedin hade stora drömmar. Han växte upp i en förmögen, trygg och kärleksfull familj. Hedin började sitt liv som upptäcktsresande och ritade kartor över Centralasien och Tibet, vilket gav honom status som en betydelsefull författare, antropolog och kartograf. Han var även beundrad som fotograf, arkeolog och senare även som ledamot av Svenska Akademien.  

Hedin umgicks med kungligheter och var vän med Adolf Hitler, som beundrade hans arbete.  

– Han är lite grann orättvist bortglömd faktiskt. Det som mest förknippas med honom idag är hans nazistiska böjelser, säger författaren Nils Uddenberg som skrivit boken ”Drömmaren” om Sven Hedin.

Stöd för Hitler

En gång i tiden var Sven Hedin alltså en internationell superstjärna. I dag överskuggas det av hans sympatier för Hitler. Även om Sven Hedin aldrig var medlem i nazistpartiet, och faktiskt räddade livet på både norska motståndsmän och judar, har hans stöd för Hitler och Nazityskland blivit det eftervärlden minns.

När Hitler hade begått självmord 1945, bad Dagens Nyheter Sven Hedin att skriva en dödsruna.  

– Den inledde han med meningen “Adolf Hitler var en av de största människor som mänskligheten känt till”. Det var att trampa väldigt snett och vållade en våldsam diskussion, säger Nils Uddenberg.

– Folk ville att han skulle uteslutas ur Svenska Akademien och krävde att hans böcker skulle tas bort. Då, om inte tidigare, så förstörde han sitt goda rykte. Tidigare var han uppskattad som en nationalsymbol i Sverige. 

”Viktigt att inte blunda”

Nils Uddenberg menar att det är viktigt att förstå Sven Hedins dubbelnatur och de politiska stämningar som präglade Sverige under första hälften av 1900-talet. 

– Jag tror att det är viktigt att inte blunda för sådana gestalter. Att känna till dem, att inse att en sådan här kunnig, mycket berest, humanitärt inställd person, kan hamna så rasande snett som han gjorde. Att vi kan fångas i en ideologi, så länge som han gjorde, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.