Hör Minna Floss berätta om arbetet som animatör för Iron Maidens musikvideo. Foto: SVT/TT

Svensk animatör bakom Iron Maidens musikvideo: ”Det är väldigt häftigt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenskar är skapare av Iron Maidens animerade musikvideo för låten Stratego. En av dem är Minna Floss, som animerat musikvideons tvådimensionella värld. 

Tidigare i höst släppte heavy metalbandet Iron Maiden albumet Senjutsu, bandets första albumsläpp på sex år.  

Till en av låtarna, Stratego, släpptes en animerad musikvideo i japansk miljö, som regisserades och illustrerades av svenska Gustaf Holtenäs. Animatören och illustratören Minna Floss fick uppdraget som musikvideons 2D-animatör.  

– Just de här bilderna som Iron Maiden använder sig av, med Eddie och zombiekaraktärerna, har jag alltid tyckt jättemycket om. Så jag blev överlycklig att man skulle kunna få göra någonting, dels till deras musik men också deras stil, säger Minna Floss.    

”Vi körde bara på”  

När teamet bakom musikvideon väl satte igång arbetet hade de bara sex veckor på sig att färdigställa den.  

– Allting skedde väldigt snabbt, vilket gjorde det både lättare och svårare. Man hängde inte upp sig på vissa detaljer utan vi körde bara på.    

En del av en stor helhet  

Som 2D-animatör ritade Minna Floss om regissörens karaktärer till raka linjer och skalade av detaljerna, för att lättare få dem i rörelse.  

– Jag tycker det var väldigt roligt att få jobba på ett projekt där man samarbetar med så många andra personer. Det är väldigt häftigt att jag gör en liten 2D-animation som bara är svartvit och med linjer. Sen när det kommer tillbaka så har massa andra lagt på saker på scenen.  

– Det känns fantastiskt att man själv gör en ganska liten del, men är en del av en annan stor helhet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.