Calle Nathanson till vänster(Svensk biblioteksförening), Vávra Suk (Nya Tider) till höger Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svensk biblioteksförening och DIK slopar bojkott av Bokmässan

De hotade bojkotta Bokmässan i Göteborg om Nya Tider tilläts delta. Men efter att Bokmässan beslutat att låta alla aktörer som följer lagen att delta, backade Svensk biblioteksförening och fackförbundet DIK och beslutade sig att närvara på mässan.

När informationen kom att högerextrema Nya Tider skulle närvara på Bok & bibliotek 2017 i Göteborg, reagerade många starkt.

Författaren Lisa Bjurwald initierade ett upprop för att bojkotta mässan om ”dokumenterat antidemokratiska aktörer” tilläts delta, och ett hundratal aktörer skrev under uppropet. Nu har två av dem ändrat sig, och väljer att delta i mässan trots att Nya Tider också närvarar.

Slopar bojkott
Bokmässan hade svårt att besluta sig i frågan men 13 december 2016 bestämde de sig för en policy enligt vilken alla aktörer är välkomna att delta så länge de följer lagen.

En av aktörerna som skrev under Lisa Bjurwalds upprop, och som därmed skulle bojkotta Bokmässan, är Svensk biblioteksförening. Nu uppger dock föreningens styrelse att de ändå bestämt sig för att delta i mässan.

– En enig styrelse har kommit fram till att det bästa för föreningen är att medverka med en monter 2017 och att vi där tydligt markerar vår hållning. Vi står för mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet och det ska vi manifestera på plats. För vi är också eniga om att det är fel av mässan att upplåta plats åt en tidskrift som Nya tider, säger föreningens ordförande Calle Nathanson till Biblioteksbladet.

Ordförande stannar hemma
Enligt Nathanson kommer Svensk biblioteksförening att manifestera mot Bokmässans beslut vid sin monter på mässan.

Föreningens medlemmar får själva ta ställning till om de vill delta på mässan eller inte, och Calle Nathanson väljer därför att stå fast vid sin linje att bojkotta mässan.

– Det blir en logisk följd av att det var jag som undertecknade. Men föreningen är där, säger han till Biblioteksbladet.

DIK ändrar sig

Även DIK, fackförbundet för personer som arbetar eller studerar inom kultur och kommunikation har ändrat sig om bojkotten.

– Vi har beslutat att delta i mässan för att vi värnar om yttrandefriheten, som är en okränkbar mänsklig rättighet. Vi vill finnas på plats och ta debatten, säger Sara Roberts, t.f. förbundsordförande till Kulturnyheterna.

Ni skrev på ett upprop med syftet att bojkotta mässan om Nya Tider deltog. Nu har ni alltså ändrat er?

– Vi hade hoppats på att den typen av organisationer inte skulle få delta, men nu blev det inte så och då vill vi hellre vara på plats och ta diskussionen.

Svensk biblioteksförening kommer att manifestera vid sin monter, är det något ni också gör?

– Vi har inte lagt detaljprogrammet än men det kommer att finnas utrymme för den typen av diskussioner, säger Sara Roberts.

Lisa Bjurwald: ”Kraftigt avståndstagande”

Författaren och journalisten Lisa Bjurwald, som initierade bojkotten mot Bokmässan 2016, skriver i en kommentar till Kulturnyheterna efter dagens besked att hon står fast vid sitt beslut att inte närvara vid evenemanget.

”Alla fattar sina egna beslut och jag kan endast tala för mig själv. Som journalist och författare specialiserad på just främlingsfientlighet och politisk extremism vore det förödande för såväl min professionella trovärdighet som min moraliska kompass att delta i Bokmässan, och därmed skänka dessa grupper legitimitet. Det finns i mina ögon bara en reaktion värd namnet på dagens fascism, och det är kraftigt avståndstagande utan kompromisser.”

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet