Svenska public service-chefer om BBC:s skärpta regler: De finns redan här

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg vecka sedan gick brittiska public service-bolaget BBC ut med hårdare riktlinjer för sin nyhetspersonal när det gäller aktivitet i sociala medier och deltagande i demonstrationer. Men i Sverige finns liknande regler sedan länge, menar SVT och Sveriges Radio.

BBC:s generaldirektör Tim Davie hotade med hårda disciplinära åtgärder för nyhetspersonal som gillar, retweetar, eller på andra sätt tar ställning för en fråga som kan anses politisk.

Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter säger att hon inte ser någon anledning att skärpa SVT:s regler och att diskussionen förts sedan länge.

– Min uppfattning är att den här diskussionen har vi haft på SVT i nästan tio år, vi har varit väldigt tydliga med att ett ställningstagande i sociala medier, även på ett privat konto, anses vara offentligt. Det har haft konsekvenser där folk har fått andra arbetsuppgifter, säger hon.

Kan leda till att bli avskedad

BBC har kritiserats hårt från både höger och vänster för att vara partiska under bevakning av brittiska val och inte minst brexit. Den nya generaldirektören Tim Davie har därför skärpt tonen mot de anställda. Han säger sig vara beredd att avskeda personal som inte följer reglerna.

De svenska public service-företagen har redan som regel att den som uppfattas som partisk i en fråga inte får bevaka den, eller tillfälligt får andra arbetsuppgifter. Däremot är avsked inte aktuellt.

Inget demonstrerande

Utöver beteende i sociala medier sträcker sig riktlinjerna även till demonstrationer. Ett exempel som lyftes var att anställda inte ska delta i Black lives matter-demonstrationer.

På Sveriges Radio ledde sommarens rapportering kring just Black lives matter till att flera medarbetare skrev ett upprop om vad de upplevde som en bristande kompetens på området bland företagets journalister.

– Rent allmänt är det ju så att om man deltar i en demonstration kan man inte bevaka den eller den företeelsen. Då är man ju inte fri och oberoende, säger Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio.

Om man till exempel deltar i en BLM-demonstration, mot rasism, vad kan man inte bevaka då i ett senare skede?

– Om man vänder på diskussionen och säger såhär: våra regler säger att ”du får inte göra nånting som innebär att din trovärdighet kan ifrågasättas”. Det står även i kollektivavtalet – samma papper som gör att du får ut din lön kräver att du är opartisk. Det är ett individuellt ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.