Under åtta veckor ska deltagarna lära sig svenska för att kunna ta sin examen från Svenska för invandrare (SFI). Programmet är inspelat på Bogesunds slott utanför Vaxholm, där undervisningen ägde rum.
”Handlar sällan om ovilja”
UR vill lyfta fram hur svårt det kan vara att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder.
– Faktorer som stress, oro, analfabetism eller att man har ett annat alfabet påverkar hur lång tid det kan ta att lära sig svenska. Det handlar oftast inte om ovilja ifall det tar tid att lära sig ett nytt språk, Charlotte Sifvert, projektledare på Utbildningsradion.
Började som analfabet
Deltagarna har olika utbildningsnivå och livserfarenheter och kommer från länder som Ecuador, Bulgarien, Kamerun och Thailand.
23-åriga Wajiha kom till Sverige som 19-åring. Hon är född i Afghanistan och uppvuxen i Iran, men hade aldrig gått i skolan och var analfabet när hon kom till Sverige.
– När jag först började på SFI fick jag börja med att lära mig att hålla i en penna, säger hon.
”Lärde mig mer än på tre år”
I en normal SFI-klass kan det gå en lärare på 30 elever. I ”Svenska till varje pris” har de åtta eleverna två lärare till sin hjälp. SFI:s kurser har också normalt kontinuerligt intag, vilket innebär att nya personer kan börja på kurserna löpande. För Wajiha betydde det mycket för hennes språkinlärning att tillhöra en grupp under tiden på slottet.
– I början hade jag svårt att uttrycka mig. Alla talade olika språk och vi kunde bara tala svenska med varandra. Men jag lärde mer på de här åtta veckorna än under tre år på SFI, för vi var en grupp och kunde fråga varandra. Jag har blivit en social person, berättar Wajiha som har siktet inställt universitetsstudier och i framtiden vill jobba med biståndsfrågor.
”Svenska till varje pris” sänds i SVT2 i kväll klockan 20.30.