Foto: TT

Svenska Akademien återupptar sitt arbete

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 september återupptar Svenska Akademien sitt arbete igen efter sommaruppehållet, utan att ha något Nobelpris i litteratur att dela ut. Kulturnyheterna summerar vad som hänt sedan Akademien gick på sommaruppehåll i slutet av maj.

Av Svenska Akademiens aderton ledamöter har fyra  stycken – Kerstin Ekman, Lotta Lotass, Klas Östergren och Sara Stridsberg – begärt formellt utträde. Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund och Katarina Frostenson lämnade Akademien i april, men har inte begärt formellt utträde.

Hur många ledamöter som kommer att dyka upp på Svenska Akademiens första sammankomst för hösten är med andra ord inte säkert. Enligt Svenska Akademiens stadgar, som skrevs av Gustav III år 1786, krävs dock minst tolv ledamöter närvarande, för att kunna rösta in nya ledamöter.  

Krisen i Svenska Akademien

Den 31 maj i år hade Svenska Akademien sitt sista möte innan sommaruppehållet, men trots att Akademien tog semester fortsatte turerna.

Sommar i P1

Den 18 augusti höll Sara Danius sitt sommarprat i Sveriges Radio P1 och gav sin syn på krismånaderna i Svenska Akademien. Hon går hårt sina föregångare på posten som ständig sekreterare och säger att hon fick att hantera deras misstag. Hon säger även att den så kallade kulturprofilen hade inflytande över Akademien och att hon valdes in strax efter att hon skickat sin meritförteckning till honom – något han förnekar.

”Jag vill framhålla att jag aldrig någonsin lagt mig i Akademiens angelägenheter”, skrev han till SVT i samband med sommarpratet.

Kan delta i viktiga omröstningar

För en knapp vecka sedan, 30 augusti, berättade Kjell Espmark att han själv, Sara Danius och Peter Englund kunde tänka sig att återvända för att välja in nya ledamöter.

– Vi kommer ställa våra röster till förfogande och delta i valet av nya ledamöter, sade Kjell Espmark till SVT Nyheter.

Dagen därpå underströk de tre ledamöterna att de inte planerade att återvända i regelrätt mening utan bara ”möjligen” delta i viktigare omröstningar.

Svenska Akademien ligger även sedan i juni i konflikt med Nobelstiftelsen, som krävt att Akademien tillsätter en ny Nobelkommitté för att utse en pristagare. Detta krav har Akademien avvisat och vill istället välja in nya ledamöter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet