Enligt nya uppgifter pressas Anders Olsson, ständig sekreterare, till förändringar inom Svenska Akademiens nobelarbete. Foto: TT

Nobelstiftelsens krav: Gör om Nobelprisarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Nobelstiftelsen kräver att Svenska akademien skapar en ny Nobelkommitté som ska utse framtidens litteraturpristagare. Det framkommer i ett brev som Dagens Nyheter har kommit över.

Det blir inget Nobelpris i litteratur 2018. Svenska Akademien valde att skjuta upp årets pris efter att totalt åtta ledamöter försvann från sina stolar under vårens stora institutionskris.

Nu visar ett brev som skickats från Nobelstiftelsen, som är den organisation som ansvarar för Nobelpriserna, till Svenska Akademien, att krav har formulerats på hur låsningen ska hanteras.

Krisen i Svenska Akademien

Vårens händelser har haft en ”påtagligt negativ effekt på Nobelprisets ställning, inte minst internationellt”, skriver Nobelstiftelsens vd och styrelseordförande i brevet.

Vill att priskommittén byts ut

Enligt Dagens Nyheter, som tagit del av brevet, vill Nobelstiftelsen att Svenska Akademien skapar en ny kommitté.

Anledningen är enligt Nobelstiftelsen att akademien saknar både legitimitet och förtroende efter krisen. Därför, föreslår institutionen, att den nya Nobelkommittén ska bestå av nya medlemmar, som inte varit inblandade i vårens kris. De ska ”helt självständigt” från Svenska Akademien fatta beslut om Nobelpriset i litteratur.

Den nya Nobelkommittén ska finnas tills att Svenska Akademien har ”restaurerats på ett sätt som återställt förtroendet”, enligt DN.

Akademien håller inte med

Svenska Akademien är inte särskilt positivt inställda till Nobelstiftelsens förslag. I ett brevsvar som akademiens tillförordnade ständiga sekreterare Anders Olsson har skrivit, och som DN också har tagit del av, står det att kompetensen att utse en litteraturpristagare inte har påverkats av krisen, och att det därför vore konstigt att låta en extern kommitté sköta den saken.

Anders Olsson ifrågasätter också om inte den nya kommittén skulle strida mot Nobelstiftelsen grundstadgar, och att den dessutom skulle kunna uppfattas som ett ”omotiverat erkännande av brister i själva prisarbetet”.

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver Anders Olsson att han inte vill kommentera uppgifterna i nuläget.

”Jag vill inte kommentera breven, eftersom de ingår i en pågående, intern dialog mellan Akademien och Nobelstiftelsen, som inte bör störas. Vi hoppas att vi snart når fram till en lösning på Nobelarbetet som båda parter är nöjda med,” skriver Olsson i sitt mejl.

Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, vill inte kommentera de nya uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet