Foto: SVT

”Nobelpriset ser ut att glida ur händerna på Akademien”

Publicerad

Nobelstiftelsen kräver att Svenska akademien skapar en ny Nobelkommitté som ska utse framtidens litteraturpristagare, men akademien vägrar. Kulturnyheternas litteraturredaktör ser en risk att såväl Nobelpriset i litteratur 2019 som akademiens roll som prisutdelare hotas av konflikten.

I tysthet, under sommaren, har det pågått en konflikt via en brevväxling mellan Nobelstiftelsen och Svenska Akademien, som Dagens Nyheter kunde publicera under fredagen.

Stiftelsen kräver att Akademien skapar en ny Nobelkommitté, för att återupprätta förtroende för priset. Vilket Akademien i sin tur ställer sig kallsinnig till.

Nobelkommittén spelar en central roll när det gäller att utse Nobelpristagare och stiftelsen vill att den ska arbeta fristående från akademien. Man kräver dessutom att inga ledamöter direkt kopplade till senaste halvårets händelser ingår.

Se Kulturnyheternas Ulrika Milles ge sin analys av situationen i klippet ovan, där hon ser en påtaglig risk för att Svenska Akademien förlorar rätten att dela ut Nobelpriset i litteratur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet