Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten: Det är vi som bestämmer om pengar ska betalas ut Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nobelpriset i litteratur kan dröja ytterligare ett år

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpriset i litteratur kan försenas ytterligare ett år om inte Svenska Akademien reformerar sig efter den kris som briserade i fjol. Det säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten till den brittiska affärstidningen Financial Times, skriver Dagens Nyheter.

Nobelstiftelsen, som förvaltar Nobelprisets medel och organiserar Nobelfesten, har möjlighet att inte betala ut några pengar till en litteraturpristagare nästa år.

– Det blir avhängigt av om förtroendet för Akademien återupprättas. Vi kan inte ha en organisation med ansvar för utdelningen av priset som inte åtnjuter ett rimligt förtroende. I slutänden är det helt klart så att det är vi som bestämmer om pengar ska betalas ut, säger Lars Heikensten till tidningen.

Han säger även att Akademien ”reagerade olämpligt” på turbulensen i vintras och våras.

– Men det var också det att ledamöterna började bråka med varandra. Det visar på en inneboende svaghet i dess struktur. Det här är en liten grupp personer. Det finns inte mycket av öppenhet gentemot den omgivande världen.

Väntar med inval av nya ledamöter

I maj meddelade Akademien, som har drabbats av fyra avhopp, att man väntar med inval av nya ledamöter till efter sommaruppehållet. Sedan tidigare är det även känt att det inte blir något litteraturpris i år.

Avhoppen och utträdena följde på en dramatisk situation som inleddes med att en person, den så kallade kulturprofilen, med nära band till Akademien anklagades för sexuella övergrepp och trakasserier.

Kulturnyheterna har sökt Lars Heikensten som via sin presskontakt avböjer att kommentera ämnet vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet