Svenska Akademien är ingen myndighet och behöver inte lämna ut handlingar, det slår Kammarrätten fast. Foto: TT

Kammarrätten: Svenska Akademien är ingen myndighet

Uppdaterad
Publicerad

En grupp jurister ansåg att Svenska Akademien är en myndighet och därmed bör lämna ut handlingar, men nekades. Nu får Akademien medhåll av Kammarrätten i Stockholm.

Samhällsmagasinet Avsnitt begärde ut handlingar från Svenska Akademien och fick avslag med motiveringen att Akademien inte är en myndighet.

Avsnitt överklagade till Kammarrätten som nu går på Svenska Akademiens linje.

”Kammarätten har gjort bedömningen att Svenska Akademien inte är en myndighet i tryckfrihetsförordningens mening och inte heller av annat skäl är skyldig att tillämpa regler om handlingsoffentlighet”, skriver Kammarätten.

Beslutet baseras bland annat på att Svenska Akademien inte finansieras av staten och inte styrs av riksdag eller regering.

– Man har inte dragit några rimliga slutsatser av att Akademien ska fungera som en myndighet i vissa sammanhang. Det här kommer vi att överklaga till högsta förvaltningsdomstolen, säger Samhällsmagasinet Avsnitts reporter Micael Pihl till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet