Svenska Akademiens juridiska ombud. Foto: Jessica Gow/TT

Svenska Akademien: ”Det är grovt kränkande”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens advokat och Nordfronts juridiska ombud lade fram sina bevis när klassikerskyddet nu prövas för första gången.

Det så kallade klassikerskyddet prövas i domstol för första gången. Svenska Akademien menar att dikter och citat av Verner von Heidenstam, Esaias Tegnér och Viktor Rydberg kränkts grovt av att förekomma på den nazistiska sajten Nordfront.se. Klassikerskyddet ger Akademien rätt att föra talan för klassiska verk vars upphovsrätt gått ut.

Under första dagen av tingsrättens huvudförhandlingar lade Svenska Akademiens advokat ett par timmar på att presentera varför de anser att Nordfront utgör en kontext som är ”grovt kränkande” för de verk som förekommer på sajten.

Vite om en miljon

Diktverken har legat i en ruta med ”dagens citat” som legat i Nordfront.se:s vänsterspalt och har alltså synts bredvid en lång rad publiceringar med rubriker som ”’Förintelsen’ är en bluff!”, ”Grattis Adolf Hitler 124 år – hakkorsfanan i topp” och bilder på Adolf Hitler.

Svenska Akademien yrkar på att tingsrätten förbjuder Nordfront och Nordiska motståndsrörelsen att återge verken på webbplatsen med vite om en miljon kronor.

Föreningarna Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront menar att citaten återgivits ordagrant och inte förvanskats, vilket inte kan utgöra brott mot upphovsrätten som helhet eller klassikerskyddet specifikt.

Separerad från artiklar

Föreningarnas ombud Henrik Johansson menar även att artiklarna och citaten varit tydligt separerade från varandra på sidan och därför inte kan sammankopplas med artiklarna som Akademien menar.

– Dessutom har citatsektionen varit grafiskt avskärmad. En stor grön ram särskiljer citaten både upp- och nertill och så står det ”citat”. Den är inte bara grafiskt avskärmad, utan också var den är placerad. Ramen följer inte med när man scrollar, säger han.

Johansson säger dessutom att många av de artiklar som Svenska Akademien använder som exempel redan är borttagna eller ändrade av Nordfront.

Förhandlingarna fortsätter under torsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer